Για τη δημιουργία ενός 5ου τραπεζικού πόλου με την συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, τη χορήγηση δανείων και την ακρίβεια έκανε λόγο ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος».
Σχετικά με τη δημιουργία 5ου τραπεζικού πυλώνα, ο κ. Πατέλης εξήγησε πως η δημιουργία μίας «υγιούς τράπεζας» θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό κλάδο, με προϊόντα που θα απευθύνονται κυρίως προς τους μικρομεσαίους, οι οποίοι θα μπορούν να βρίσκουν στην αγορά φτηνότερα τραπεζικά προϊόντα με μικρότερα επιτόκια ή υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις τους.
Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια του Στέφανου Κασσελάκη για το deal, ο κ. Πατέλης ξεκαθάρισε πως χωρίς την υπάρχουσα συμφωνία για την συγχώνευση των δυο τραπεζών «θα έπρεπε να γίνει κούρεμα καταθέσεων, να κλείσει η τράπεζα και να αποζημιωθούν όλοι από το Δημόσιο». Το αποτέλεσμα θα ήταν να αυξηθεί κατά πολύ το κόστος για το Δημόσιο, σε σχέση με τη συγχώνευση -και διάσωση- των δύο τραπεζών και όλων των άλλων μικρών που είχαν απορροφηθεί από την Attica.
«Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες μεγαλύτερου ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες», είπε ο κ. Πατέλης, διευκρινίζοντας πως η νέα τράπεζα θα στοχεύσει στους μικρομεσαίους, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό κρίνονται ακατάλληλοι από τις μεγάλες τράπεζες και μένουν εκτός δανεισμού.
«Οι τράπεζες θα έπρεπε να δανείζουν περισσότερο», είπε ο κ. Πατέλης, σημειώνοντας πως το πρόβλημα εντοπίζεται στα νοικοκυριά, των οποίων ο καθαρός δανεισμός παραμένει αρνητικός, ειδικά στα στεγαστικά δάνεια. «Ό,τι δεν συμβεί όπως το προβλέπουμε, θα παρέμβουμε ώστε να συμβεί», ξεκαθάρισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες τους σε διάφορα προϊόντα προειδοποιώντας πως, αν δεν το κάνουν, θα παρέμβει νομοθετικά.
Για το θέμα των επιτοκίων και της ψαλίδας ανάμεσα στα ισχνά επιτόκια καταθέσεων και τα υψηλά επιτόκια των δανείων, ο κ. Πατέλης είπε πως απαιτείται περισσότερος ανταγωνισμός. Έκανε λόγο, επίσης, για τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής τράπεζας, τη Snappi, η οποία είναι υπό την αιγίδα της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία «είναι η πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα και θα υπάρξει ανταγωνισμός και σε αυτό το πεδίο».
Για την ακρίβεια, ανέφερε πως η σωρευτική αύξηση των τιμών στην χώρα μας δεν διαφέρει πολύ από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ για το ρεύμα ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο, διότι αυξάνεται αυτή την περίοδο η ζήτηση με τον καύσωνα. «Η Κομισιόν δεν επιτρέπει την παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας, δεν μπορεί να κάνει η κάθε χώρα ότι θέλει, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες», ξεκαθάρισε, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την νέα Επιτροπή έναν μονιμότερο μηχανισμό για τις τιμές της ενέργειας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Τέλος, αναφέρθηκε στη συμφωνία για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα, η οποία έχει κατατεθεί στη Βουλή και η ψήφισή της αναμένεται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.