Η Τουρκία επιστρέφει 5 δισ. δολάρια στην Σαουδική Αραβία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία επιστρέφει 5 δισ. δολάρια στην Σαουδική Αραβία
Με την κίνηση αυτή, εκφράζεται η πίστη των αξιωματούχων ότι μπορούν να καταφέρουν να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα χωρίς να χρειαστεί να αναλάβουν χρέη από πλούσιους συμμάχους τους.

Την απόφαση - ορόσημο να επιστρέψει μία κατάθεση ύψους 5 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Με την κίνηση αυτή, εκφράζεται η πίστη των αξιωματούχων ότι μπορούν να καταφέρουν να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα χωρίς να χρειαστεί να αναλάβουν χρέη από πλούσιους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η αναθεώρηση του οικονομικού επιτελείου της Τουρκίας πέρσι, οδήγησε σε ισχυρή ζήτηση για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία και σε σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας. Μάλιστα, η αγορά ομολόγων σε λίρα χαρακτηρίστηκε «η συναλλαγή της χρονιάς» στις αναδυόμενες αγορές από την Deutsche Bank. Η αλλαγή αυτή, επέτρεψε στην Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τις συναλλαγματικές της υποχρεώσεις με ρυθμό ρεκόρ.

Από τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι εγχώριοι επενδυτές έχουν αποσύρει περίπου 11,5 δισ. δολάρια από λογαριασμούς με κυβερνητική εγγύηση, που θα τους αποζημίωναν για τις απώλειες σε ξένα νομίσματα, ενώ οι ροές ξένων χαρτοφυλακίων σε τουρκικές μετοχές και κρατικό χρέος έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Σημάδι εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Tim Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της RBC BlueBay Asset Management. Και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία κινείται προς μια αρκετά καλύτερη θέση και καθαρά αποθέματα να είναι πλέον θετικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 96,8 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο - Μείωση 2,5%

Σύνθετος PMI: «Βαρίδι» για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η Γερμανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider