BoE: Οι αυξήσεις των επιτοκίων ώθησαν επιπλέον 320.000 ανθρώπους στη φτώχεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Οι αυξήσεις των επιτοκίων ώθησαν επιπλέον 320.000 ανθρώπους στη φτώχεια
Σε συνθήκες φτώχειας ζουν 320.000 ακόμη Βρετανοί ως αποτέλεσμα της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) να αυξήσει το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, εκτιμά το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών της Βρετανίας.

Σε συνθήκες φτώχειας ζουν 320.000 ακόμη Βρετανοί ως αποτέλεσμα της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να αυξήσει το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, εκτιμά το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) της Βρετανίας.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν τον αντίκτυπο της στρατηγικής της BoE για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε πολλούς κατόχους ενυπόθηκων δανείων, ορισμένοι από τους οποίους επωμίζονται απότομα υψηλότερο φορτίο. Ενώ οι αποταμιευτές, πολλοί από τους οποίους είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν επωφεληθεί από τα υψηλότερα επιτόκια, οι νεότερες γενιές με σχετικά νέα στεγαστικά δάνεια έχουν μικρότερη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτό το πλήγμα.

Ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός από τους περίπου 10 εκατομμύρια κατόχους ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία ωθήθηκαν στη φτώχεια, η ανάλυση της BOE τον περασμένο μήνα έδειξε ότι οι δανειολήπτες εξακολουθούν να πιέζονται. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως οι μηνιαίες αποπληρωμές δανείων θα αυξηθούν κατά περίπου 180 λίρες για έναν τυπικό κάτοχο ενυπόθηκου δανείου που θα ανανεώσει τη συμφωνία του μέχρι το τέλος του 2026. Η BOE δήλωσε ότι περίπου 400.000 νοικοκυριά θα δουν τις πληρωμές να αυξάνονται κατά 50% ή περισσότερο.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί ελαφρώς από τα υψηλά επίπεδα που έφτασαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά το κόστος δανεισμού για τους ιδιοκτήτες κατοικιών παραμένει οδυνηρά υψηλό και έχει αναρριχηθεί ξανά από τον Ιανουάριο, αφού η BOE καθυστέρησε τα σχέδια για την μείωση των επιτοκίων. Τα στοιχεία της Moneyfacts δείχνουν ότι τα σταθερά επιτόκια των διετών ενυπόθηκων δανείων βρίσκονται στο 5,79%, από περίπου 5,5% τον Ιανουάριο.

«Η αύξηση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων έχει παίξει και είναι πιθανό να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στο βιοτικό επίπεδο πολλών νοικοκυριών, πολλά από τα οποία ζουν με οικονομική και επισιτική ανασφάλεια», δήλωσε ο Sam Ray-Chaudhuri, οικονομολόγος-ερευνητής στο IFS.

Το IFS δήλωσε ότι οι επίσημες στατιστικές για τη φτώχεια πιθανόν υποτιμούν τον δυσανάλογο αντίκτυπο που είχαν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και στους συνταξιούχους. Πρόσθεσε επίσης ότι τα στοιχεία δεν υπολογίζουν σωστά τον αντίκτυπο των υψηλότερων πληρωμών τόκων των στεγαστικών δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το 98% των Ελλήνων βλέπει διαφθορά στη χώρα - Η σύγκριση με την Ευρώπη

Allianz Trade: Ο Βαγγέλης Καζάκης ανέλαβε τη θέση του Εμπορικού Διευθυντή

Κίνα: Επίσκεψη της Μελόνι στο Πεκίνο το Σάββατο

gazzetta
gazzetta reader insider insider