Στα 10 ευρώ / μεγαβατώρα το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 10 ευρώ / μεγαβατώρα το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας
Το έκτακτο τέλος 10 ευρώ / μεγαβατώρα θα χρησιμοποιηθεί για να επιδοτηθούν τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα των νοικοκυριών. «Οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη» το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Στην περιοχή των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα προβλέπεται να διαμορφωθεί το έκτακτο τέλος που θα επιβάλει η κυβέρνηση σε πρώτη φάση στις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Το έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί στις μονάδες φυσικού αερίου, ενδέχεται να διαρκέσει από 1 μέχρι και 3 μήνες, ανάλογα με την πορεία της αγοράς και τη στάση των προμηθευτών. Το έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η νομοθετική ρύθμιση θα καθορίζει το ύψος του.

Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας την Τρίτη 29/7/2024 διαμορφώθηκε στα 104,26 ευρώ/MWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 208,04 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 59,69 ευρώ/MWh. Η τιμή μειώθηκε 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 438.65 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης έμεινε αμετάβλητος, το φυσικό αέριο ανήλθε σε 29,7%, τα υδροηλεκτρικά σε 5,4%, οι εισαγωγές σε 13,5% και οι ΑΠΕ σε 47,1%. Οι εξαγωγές στις 17,121 MWh και οι εισαγωγές στις 29,597 MWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 208,04 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 59,69 ευρώ/MWh.

Η τιμή μειώθηκε 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 438.65 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης έμεινε αμετάβλητος, το φυσικό αέριο 29,7%, τα υδροηλεκτρικά 5,4 %, οι εισαγωγές 13,5% και οι ανανεώσιμες 47,1%. Οι εξαγωγές στις 17,121 MWh και οι εισαγωγές στις 29,597 MWh.

Μάλιστα, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε φορά που παρατηρούνται στρεβλώσεις, ενώ για τα ζητήματα της λειψυδρίας επεσήμανε ότι θα χρειαστούν πιο δομικές παρεμβάσεις και σύντομα η κυβέρνηση θα κάνει επιπρόσθετες εξαγγελίες.

Εστιάζοντας στο «μέτωπο» της ενέργειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί και με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. «Οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε», σημείωσε.

«Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται μία τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το τελικό αποτελέσματα της στρέβλωσης είναι πως ουσιαστικά ανεβαίνει η χονδρεμπορική τιμή, που «χτυπά» τις λιανικές τιμές του Αυγούστου.

Η κυβέρνηση κατ' επέκτασιν επεξεργάστηκε το ύψος της έκτακτης εισφοράς, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος του Αυγούστου, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν υπερβολικά οι παραγωγοί.

Ο έκτακτος φόρος στους ηλεκτροπαραγωγούς κατατίθεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αναδιάταξη του Υπερταμείου που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής. Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου, αφού γνωστοποιηθούν από τους προμηθευτές τα τιμολόγια του ερχόμενου μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΑΙΑ: Αγροτικά τιμολόγια ρεύματος από 9 σεντς ανά κιλοβατώρα

Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του ΚΠΨΥ της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών

Βουτιά σχεδόν 2% για το πετρέλαιο λόγω αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider