Μπάρκιν (Fed): Έχουμε να δούμε πολλά στοιχεία πριν καταλήξουμε σε μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάρκιν (Fed): Έχουμε να δούμε πολλά στοιχεία πριν καταλήξουμε σε μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
Wall Street και αναλυτές θεωρούν βέβαια τη μείωση λόγω της απασχόλησης, αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να αλλάξει τις προοπτικές του για την νομισματική πολιτική, μετά τη δημοσίευση των απροσδόκητα αδύναμων στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή, ακόμη και όταν η Wall Street έδειξε να επικροτεί τις προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από πλευράς της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed).

«Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν πιο αδύναμη από ό,τι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι αναλυτές», είπε ο Μπάρκιν σύμφωνα με το Reuters, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Carolina Business Review. Αλλά ακόμη και με αυτή την τάση στην αγορά εργασίας τον Ιούλιο στον τομέα των προσλήψεων, ο Μπάρκιν τόνισε ότι «δεν θα προδικάσω τα αποτελέσματα στις συναντήσεις» του διοικητικού συμβουλίου της Fed και απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τις φημολογούμενες μειώσεις επιτοκίων.

«Θα λάβουμε πολλά δεδομένα από τώρα έως τον Σεπτέμβριο», ανέφερε. «Δύο ολόκληροι γύροι αναφορών για θέσεις εργασίας, δύο ολόκληροι γύροι μετρήσεων πληθωρισμού και πολλές μετρήσεις οικονομικής δραστηριότητας», είπε ο Μπάρκιν, προσθέτοντας ότι «θα πάρουμε την καλύτερη απόφαση όταν φτάσουμε στον Σεπτέμβριο».

Τα σχόλια του Μπάρκιν ήταν τα πρώτα από πλευράς υψηλόβαθμου στελέχους της κεντρικής τράπεζας, από τότε που η Fed αποφάσισε την Τετάρτη να αφήσει το βασικό της επιτόκιο στο εύρος 5,25%-5,50% - αλλά άφησε ανοιχτή την πιθανότητα για μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού και «φρεναρίσματος» της αγοράς εργασίας.

Η ανακοίνωση των επιτοκίων στο φινάλε της διήμερης συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου της Fed, δέχτηκε τεράστιες «δονήσεις» από τη δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσης απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον Ιούλιο, η οποία έδειξε μικρότερη από το αναμενόμενο αύξηση θέσεων εργασίας (114.000 νέες θέσεις) και αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό σε 4,3%, από 4,1% του προηγούμενου μήνα.

Πολλοί οικονομολόγοι προχώρησαν στην πρόβλεψη μιας πιο επιθετικής πορείας μείωσης των επιτοκίων, με ορισμένους να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αντί για μια κίνηση 0,25% τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι της J.P. Morgan αναρωτήθηκαν αν η Fed θα χρειαζόταν να χαλαρώσει τα επιτόκια πριν από τη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο, δεδομένης της πιθανότητας η αγορά εργασίας να αντιμετωπίσει προβλήματα γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Κάποιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι ήταν λάθος για τη Fed να μην μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, κάτι που αρκετοί αναλυτές είπαν ότι θα ήταν δικαιολογημένο, δεδομένων των στοιχείων χαλάρωσης του πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο Μπάρκιν απέρριψε την ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα είχε κάνει λάθος και είπε :«Πάντα υποθέτω ότι θα υπάρχει ίση ποσότητα κριτικής σε ό,τι κι αν κάνουμε. Έτσι, αν είχαμε προχωρήσει σε μείωση στην τελευταία συνεδρίαση, θα είχαμε ανάλογο πλήθος κριτικής που έλεγε ότι κινηθήκαμε πολύ γρήγορα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά και πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού

Πάουελ (Fed): Η μείωση επιτοκίων μπορεί να τεθεί στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider