Σε σημαντική ενίσχυση των εκπτώσεών τους στα επαγγελματικά πράσινα τιμολόγια προχώρησαν οι περισσότεροι προμηθευτές για τον Αύγουστο, με συνέπεια να απορροφήσουν σημαντικό μέρος του άλματος των χονδρεμπορικών τιμών τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, συγκριτικά με το άλμα κατά 37% της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο, οι χρεώσεις αρκετών εταιρειών σημείωσαν μικρή ποσοστιαία αύξηση -ή ακόμη και παρέμειναν σταθερές- για τον μήνα που διανύουμε.
Με βάση τα στοιχεία από τον Συγκριτικό Πίνακα Τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, για το σύνολο των διαθέσιμων επαγγελματικών τιμολογίων προκύπτει μία μέση χρέωση της τάξης των 19,5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τον Αύγουστο. Ως αποτέλεσμα καταγράφεται αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν η μέση χρέωση είχε διαμορφωθεί στα 17,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Υπενθυμίζεται ότι τα επαγγελματικά πράσινα τιμολόγια αφορούν επιχειρήσεις που συνδέονται στη χαμηλή τάση, αγρότες, καθώς και προϊόντα για τον φωτισμό κοινόχρηστων οδών και πλατειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα για το σύνολο της λιανικής είναι πως δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις στην εκπτωτική πολιτική σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού αν δεν υπήρχαν επιδοτήσεις, η μέση τιμή για τα οικιακά πράσινα τιμολόγια θα ήταν αυξημένη κατά 11% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στους προμηθευτές, αναφορικά με τις χρεώσεις τους στην ίδια κατηγορία επαγγελματικού ειδικού τιμολογίου. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό απορρόφησης των ανατιμήσεων ήταν και το μοναδικό «αντίμετρο» για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής, με δεδομένο ότι στα επαγγελματικά τιμολόγια δεν υπήρξε επιδότηση.
Σταθερές - μειωμένες τιμές
Στην περίπτωση δύο εταιρειών, της Protergia (Metlen) και της NRG, οι τιμές σε όλα τα προϊόντα τους παραμένουν σταθερές σε σχέση με τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η Protergia είχε ανακοινώσει πριν από το τέλος Ιουλίου ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις χρεώσεις ρεύματος, τόσο για τους οικιακούς όσο και για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, για τον μήνα που διανύουμε.
Ως συνέπεια, η τιμή και στα τρία επαγγελματικά τιμολόγια που διαθέτει η εταιρεία και τα οποία παρατίθενται στον Πίνακα της ΡΑΑΕΥ, παραμένουν αμετάβλητες για τον Αύγουστο, στα 17,42 λεπτά ανά kWh. Σταθερή παραμένει και η τιμή στο επαγγελματικό ειδικό τιμολόγιο της Volterra (η εξαγορά της οποίας από τη Metlen ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου) στα 17,21 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Μηδενικές αυξήσεις θα δουν και οι πελάτες της NRG, η οποία διατηρεί την ίδια χρέωση τον Αύγουστο στα δύο ειδικά επαγγελματικά της τιμολόγια (για πελάτες με ισχύ παροχής μικρότερη και μεγαλύτερη από 25 kVA. Η τιμή των δύο προϊόντων είναι 17,43 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Υπάρχουν όμως και επαγγελματικοί καταναλωτές που θα δουν ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς τους, όπως οι πελάτες της Ελίν, η οποία παρείχε έκπτωση 5% σε όλα τα ειδικά της τιμολόγια. Σύμφωνα με τον Πίνακα της ΡΑΑΕΥ, μειωμένο κατά 23% είναι επίσης ένα επαγγελματικό ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ23 Επαγγελματικό), το οποίο για τον Αύγουστο διαμορφώνεται στα 20,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 23,4 λεπτά τον Ιούλιο.
«Κούρεμα» αυξήσεων
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, ιδιαίτερη σημασία έχει η συγκράτηση στο 19% περίπου της ανατίμησης στο αγροτικό τιμολόγιο, με δεδομένο ότι η εταιρεία προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτικών παροχών. Έτσι, το αγροτικό πράσινο τιμολόγιο της επιχείρησης διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 13,5 λεπτά τον προηγούμενο μήνα.
Ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, σε σχέση με τον μέσο όρο, διαμορφώνονται και οι χρεώσεις της «Φυσικό Αέριο» για τον Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα, τα επαγγελματικά πράσινα τιμολόγια της εταιρείας κυμαίνονται από 17,6 έως 18,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα περίπου, καταγράφοντας αύξηση στα επίπεδα του 20%.
Μικρές ήταν οι ανατιμήσεις της Volton (3,5%), με το ειδικό της τιμολόγιο να διαμορφώνεται στα 17,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε ποσοστιαία βάση, μικρές ήταν και οι αυξήσεις της Elpedison, καθώς δεν ξεπέρασαν το 5,7%.
Όπως ανέφερε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στη συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα στήριξης, οι επιχειρήσεις δεν θα λάβουν έκτακτη επιδότηση τον Αύγουστο, καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα συνιστούσε κρατική ενίσχυση και επομένως για την εφαρμογή του θα χρειαζόταν πρώτα η έγκριση της Κομισιόν. Επιχειρηματικοί φορείς πάντως, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας επισημαίνουν πως, ειδικά στην περίπτωση των ενεργοβόρων εταιρειών, η μη παροχή επιδοτήσεων θα αυξήσει το κόστος παραγωγής, προκαλώντας πληθωριστικές πιέσεις.