Σχέδια Βελτίωσης – Πότε προκηρύσσονται;

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδια Βελτίωσης – Πότε προκηρύσσονται;
Τα σχέδια βελτίωσης είναι το μοναδικό πρόγραμμα που πριμοδοτεί επενδύσεις στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία και κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Πολύ κουβέντα γίνεται για τα επόμενα σχέδια βελτίωσης. Τα σχέδια βελτίωσης είναι το μοναδικό πρόγραμμα που πριμοδοτεί επενδύσεις στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία και κυρίως στον πρωτογενή τομέα (υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για τη μεταποίηση). Οι ενδιαφερόμενοι είναι κάθε χρόνο πολλοί, όμως τα σχέδια βελτίωσης είναι ένα μέτρο που προκηρύσσεται κάθε 4 με 5 χρόνια (ίσως και λίγο περισσότερα) και για αυτό όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να κάνουν υπομονή στα ενδιάμεσα έτη.

Επιπλέον, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως πάγια τακτική την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης μετά την προκήρυξη και αξιολόγηση των προγραμμάτων νέων αγροτών, ώστε να μπορούν οι τελευταίοι να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας στα σχέδια βελτίωσης και να επενδύσουν σε εξοπλισμό, φυτικό κεφάλαιο, πάγιο κεφάλαιο και λοιπό φυτικό κεφάλαιο. Οι νέοι αγρότες δε, σε κάθε προκήρυξη μέτρου επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης που διαδέχεται αυτό της προκήρυξής νέων αγροτών, έχουν αυξημένες πιθανότητες ένταξης αφού το υπουργείο φροντίζει να μοριοδοτεί αυτούς με επιπλέον μόρια έναντι όλων των άλλων υποψηφίων.

Η προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών προβλέπεται να βγει προς τα τέλη του 2024, ίσως και αρχές του 2025 και η αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα μέσα 2025. Μεγάλη σημασία για το χρόνο προκήρυξης του προγράμματος νέων αγροτών, θα παίξει η ολοκλήρωση της υποβολής δηλώσεων καλλιεργειών για το έτος 2024 (ΟΣΔΕ 2024). Το ΟΣΔΕ 2024 δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Οκτωβρίου ίσως και αργότερα.

Με βάση τα παραπάνω δεν αναμένεται να έχουμε προκήρυξη προγράμματος σχεδίων βελτίωσης πριν τα τέλη του 2025, αρχές του 2026 αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης του προγράμματος νέων αγροτών.

Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί η παραπάνω χρονοσειρά για ακόμα μία φορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο αγροτικός τομέας σε κρίση με... «ακατάστατες» πληρωμές... 

Τρόφιμα: Σε ποια είδη υπάρχει κίνδυνος για νέες ανατιμήσεις το φθινόπωρο

Τσιάρας: Εκτιμούμε ότι σύντομα θα κλείσει ο κύκλος της πανώλης των αιγοπροβάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider