Ο αγροτικός τομέας σε κρίση με... «ακατάστατες» πληρωμές... 

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο αγροτικός τομέας σε κρίση με... «ακατάστατες» πληρωμές... 
Είναι 20/8/2024, το καλοκαίρι βαίνει προς το τέλος του σιγά σιγά, όμως πολλά από τα προβλήματα του περσινού χειμώνα σχετικά με τις πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων φαίνεται πως παραμένουν.

Είναι 20/8/2024, το καλοκαίρι βαίνει προς το τέλος του σιγά σιγά, όμως πολλά από τα προβλήματα του περσινού χειμώνα σχετικά με τις πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων φαίνεται πως παραμένουν.

Η αλήθεια είναι πως οι αγρότες μόνο ευχαριστημένοι δεν μπορεί να είναι με όλα όσα συμβαίνουν ή για να είμαστε ακριβείς... στην πλειοψηφία αυτών φαίνεται μια έντονη δυσαρέσκεια. Το συμπέρασμα δεν είναι στατιστικό... αλλά προέρχεται από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο που μπαινοβγαίνει στα γραφεία μας και συζητάει με εμάς την κατάσταση που επικρατεί στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Γιατί όμως αναγκάζονται οι αγρότες να έρχονται στα γραφεία μας κατακαλόκαιρο;

Είναι 20/8/2024 και προσπαθούμε να προχωρήσουμε με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που θεωρητικά πρέπει να κλείσουν μέχρι και τις 12/9, κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχουν ξεπεράσει οι οριστικές δηλώσεις το 50% του συνόλου (μπορεί ούτε και το 30%...). Ωστόσο το έργο είναι σε εξέλιξη και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει η καθιερωμένη πληρωμή του Οκτωβρίου, που αφορά την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων, χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο ότι θα συμβεί.

Εκτός των παραπάνω εξελίξεων, στον αγροτικό χώρο υπάρχουν πολλοί παραπονούμενοι... για πολλούς και διάφορους λόγους…

Καταρχήν εκκρεμούν πολλές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που σημειώθηκαν το 2023, ίσως και νωρίτερα, ενώ πολλές πληρωμές που έγιναν από την ίδια υπηρεσία, έγιναν μάλλον τμηματικά και δεν καλύφθηκε μεγάλος αριθμός δικαιούχων παραγωγών.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις πληρωμές έχουν γραφτεί αρκετά, με την τελευταία διοίκηση ωστόσο, να προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες διορθώσεις ακόμα και αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο.

Και δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω, ήρθε και η πανώλη να προκαλέσει ένα mini lockdown στην κτηνοτροφία με σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους – αιγοπροβατοτρόφους. Χιλιάδες ζώα θανατώθηκαν, ενώ η αγορά «κλείδωσε» για το αιγοπρόβειο κρέας σε μια περίοδο που η ζήτηση αυτού, λόγω της εβδομάδας του 15Αύγουστου είναι παραδοσιακά στα ύψη στη χώρα μας.

Όσοι βέβαια δεν ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα διαβάζουν για τα εκατομμύρια που δίνονται σε αυτόν και... ζαλίζονται. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτές οι επιδοτήσεις στην πλειοψηφία τους καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα μειώνουν τις τιμές των τροφίμων στα πιάτα μας.

Συνοψίζοντας θα έλεγε κανείς πως υπάρχει μεγάλο κενό πληρωμών, στις αγροτικές επιδοτήσεις, από διάφορους φορείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμα ρευστότητας για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις το οποίο φυσικά μεταφέρεται και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες που συνδέονται με τον αγροτικό κλάδο.

Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση και συντονισμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του αγροτικού τομέα και η οικονομική ευημερία των παραγωγών μας.

Ελπίζουμε στο καλύτερο...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι πολλαπλές διαστάσεις της σωτηρίας από τις πυρκαγιές

Μεγάλες ζημιές λόγω καύσωνα στις καλλιέργειες της Λάρισας

Λειψυδρία: «Κώδωνας κινδύνου» για τον Ευρωπαϊκό Νότο - Οι σοβαρές συνέπειες για τη γεωργία

gazzetta
gazzetta reader insider insider