Σε τροχιά «ενεργοποίησης» βρίσκονται τα δυναμικά («πορτοκαλί») τιμολόγια, τα οποία θα προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες του 24ωρου, με συνέπεια να δίνουν τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους σε όσους καταναλωτές μπορούν να «μεταφέρουν» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησής τους σε αυτές τις ζώνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έχει ξεκινήσει να καταρτίζει τις παραμέτρους που θα διέπουν τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων, δηλαδή το Πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το Πλαίσιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, ώστε να τεθεί στη συνέχεια σε ισχύ με Υπουργική Απόφαση, αφού πρώτα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
- Διαβάστε ακόμη: Ενέργεια: Επενδύσεις 427 δισ. ευρώ για την «πράσινη» μετάβαση – Κεφάλαια 95 δισ. μέχρι το 2030
Όπως έχει γράψει το insider.gr, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το ΥΠΕΝ στην πολυζωνική τιμολόγηση είναι το γεγονός ότι έχει εντάξει την «ενεργοποίησή» τους στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU. Υπενθυμίζεται ότι στα δυναμικά τιμολόγια η χρέωση θα μπορεί να τροποποιείται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα του 24ωρου -αλλάζοντας τιμή δύο ή και περισσότερες φορές μέσα στην ίδια ημέρα- ακολουθώντας την αυξομείωση του χονδρεμπορικού κόστους.
Η αυξομείωση αυτή οφείλεται στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ -και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών- η οποία έχει ως συνέπεια τις μεσημβρινές ώρες η αγορά να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλές (ή ακόμη και μηδενικές ή αρνητικές) τιμές.
Προχωρούν και οι «έξυπνοι» μετρητές
Ως συνέπεια, οι νέες αυτές συμβάσεις θα προσφέρουν οικονομικό κίνητρο στους καταναλωτές να αυξήσουν τη ζήτηση για ρεύμα όταν η χονδρεμπορική αγορά διαγράφει «χαμηλές πτήσεις». Ενδεικτική της εξοικονόμησης είναι η αναφορά που είχε κάνει η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 7ο Ecomobility Conference που συνδιοργάνωσαν η HAEE και το insider.gr. Όπως είχε σημειώσει η υφυπουργός, προμηθευτές ρεύματος στην Ευρώπη προσφέρουν έως και τρεις φορές φθηνότερες χρεώσεις, κατά τις ώρες της ημέρας που υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής.
Όπως είναι γνωστό, σε κάποιο δυναμικό τιμολόγιο θα μπορούν να συμβληθούν όσοι καταναλωτές διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή ρεύματος. Αυτή τη στιγμή, πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις στη μέση τάση, καθώς και για εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση στη χαμηλή τάση. Οι καταναλωτές αυτοί αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της συνολικής εγχώριας ζήτησης για ρεύμα – περίπου το 40-45%.
Διαβάστε ακόμη: ΔΕΗ: «Σβήνουν τα φουγάρα» δύο λιγνιτικών μονάδων στις 31 Αυγούστου
Την ίδια στιγμή, ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει να αυξάνει τις παροχές που διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή και που επομένως είναι συμβατές με πορτοκαλί τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει ήδη παραλάβει τους 360.000 «έξυπνους» μετρητές από τον «μίνι» διαγωνισμό που προκήρυξε, ξεκινώντας τις αντικαταστάσεις ισάριθμων αναλογικών «ρολογιών».
Και πάλι στο επίκεντρο τίθενται παροχές με μεγάλη ζήτηση (όπως επιχειρήσεις ή κτίρια του Δημοσίου) ώστε, όπως εκτιμάται, η κατανάλωση που θα μπορεί να ενταχθεί σε δυναμική τιμολόγηση να ανέλθει στο 55-60% μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ και ο «μεγάλος» διαγωνισμός, για την αντικατάσταση όλων των «ρολογιών» στη χαμηλή τάση.
Το «νυχτερινό»
Σε δεύτερο χρόνο -και σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο- θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές και στο «νυχτερινό» τιμολόγιο. Οι αλλαγές αυτές θα «αγγίξουν» περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτές, δηλαδή όσους διαθέτουν συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής). Οι καταναλωτές αυτοί αντιστοιχούν περίπου στο 10% της ζήτησης, για αυτό και έχει δοθεί προτεραιότητα στα δυναμικά τιμολόγια, όπως έχουν αναφέρει υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.
Υπενθυμίζεται ότι με τους αναλογικούς μετρητές διπλής εγγραφής μπορούν να υπάρξουν μόνο δύο διαφορετικές χρεώσεις ανά 24ωρο. Αν και οι αλλαγές δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει», το βέβαιο είναι ότι οι χαμηλότερες χρεώσεις θα μεταφερθούν τις μεσημβρινές ώρες, με επίκεντρο το δίωρο 14:00-16:00. Όσον αφορά την υπόλοιπη χρονική ζώνη, που θα πλαισιώσει το εν λόγω δίωρο, είναι πιθανό αυτή να μεταβάλλεται ανά εποχή του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή το νυχτερινό διαφοροποιείται κατά το θερινό και το χειμερινό ωράριο.
- Το χειμερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών, την εν λόγω περίοδο οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.
- Το θερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.
Μείωση των περικοπών ΑΠΕ
Αν η προέλαση των ΑΠΕ δίνει τη δυνατότητα για χαμηλότερες χρεώσεις στους καταναλωτές σε συγκεκριμένες ωριαίες ζώνες, με τη σειρά της η «μεταφορά» όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κατανάλωσης σε αυτές τις ώρες θα περιορίσει τις «πράσινες» Μεγαβατώρες που καταλήγουν στα… αζήτητα, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση για να καλύψουν.
Οι περικοπές «πράσινης» παραγωγής έχουν ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων των σταθμών, γεγονός το οποίο όχι μόνο απειλεί τη βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά και εγκυμονεί τον κίνδυνο να ανακοπεί το μόμεντουμ των επενδύσεων στον κλάδο. Έτσι, τόσο τα δυναμικά τιμολόγια, όσο και η μεταφορά του μειωμένου ωραρίου του «νυχτερινού» ρεύματος, έχει ως στόχο να προσαρμόσει τη ζήτηση για ρεύμα στα νέα δεδομένα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Προς τον ίδιο στόχο, αλλά με αντίθετη κατεύθυνση, «βλέπουν» οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει από το φθινόπωρο το ΥΠΕΝ για να μπει «γκάζι» στην εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας. Με την αποθήκευση, μέρος της «πράσινης» παραγωγής που πλεονάζει συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, θα μπορεί να «μεταφερθεί» σε άλλα ωράρια όπου υπάρχει ζήτηση για να καλύψει.