Ενέργεια: Συνωστισμός ελληνικών «πράσινων» επενδύσεων στη Ρουμανία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενέργεια: Συνωστισμός ελληνικών «πράσινων» επενδύσεων στη Ρουμανία
ΔΕΗ, Helleniq Energy, Metlen και Motor Oil δίνουν το παρών στον ρουμανικό κλάδο ΑΠΕ. Κοινός παρονομαστής οι εξαγορές, με τη ΔΕΗ να προχωρά και στην οργανική ανάπτυξη έργων μέσω της PPC Romania και τη Metlen να έχει εντάξει τη Ρουμανία στο asset rotation plan. Ατού της βαλκανικής χώρας το μέγεθος της ενεργειακής αγοράς, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, η εύκολη αδειοδότηση ΑΠΕ και οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι.

Δημοφιλής προορισμός για επενδύσεις στις ΑΠΕ από τους ελληνικούς ενεργειακούς Ομίλους αποδεικνύεται η Ρουμανία, με δεδομένο ότι στη βαλκανική χώρα δίνουν το παρών σχεδόν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακοί «παίκτες».

Είναι ενδεικτικό ότι η Ρουμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη «βάση» ανάπτυξης της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές, μετά την Ελλάδα – αποτελώντας προορισμό «πράσινων» επενδύσεων και για τις Helleniq Energy, Metlen (πρώην Mytilineos) και Motor Oil.

Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, με δεδομένους τους φιλόδοξους στόχους που έχουν θέσει οι ελληνικές εταιρείες για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίων ΑΠΕ, η πραγματοποίηση επενδύσεων εκτός συνόρων είναι περίπου μονόδρομος. Πρώτα από όλα γιατί στη χώρα μας έχουν πλέον περιοριστεί αισθητά τόσο οι διαθέσιμες εκτάσεις όσο και η δυναμικότητα στα δίκτυα (η οποία συναρτάται με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια) για την εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος αρκετών Γιγαβάτ.

Με την εξαγορά της PPC Romania, η ΔΕΗ είναι η ελληνική εταιρεία με την πλέον εμφατική παρουσία στη βαλκανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, και όχι μόνο στις ΑΠΕ. Όσον αφορά πάντως τις «πράσινες» επενδύσεις, η επιχείρηση δεν περιορίζεται στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της ρουμανικής θυγατρικής της στη Ρουμανία -το οποίο περιλαμβάνει έργα 5.000 MW σε πορεία υλοποίησης, μαζί με τις εν λειτουργία μονάδες- αλλά προχωρά παράλληλα σε σημαντικές εξαγορές.

Οι εξαγορές

Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία από την Macquarie Asset Management, στο οποίο συγκαταλέγονται έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία (με ένα τεράστιο χερσαίο αιολικό πάρκο 600 MW) και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη.

Το mega πάρκο έρχεται να προστεθεί στο αιολικό 84 MW που απέκτησε από τον ρωσικό όμιλο Lukoil, με τη συμφωνία να δίνει τη σκυτάλη στην απόκτηση δύο φωτοβολταϊκών 210 MW από τη Metlen.

Παράλληλα, η πρόσφατη συμφωνία ΔΕΗ – Metlen για 90 φωτοβολταϊκά σε τέσσερις χώρες περιλαμβάνει και τη Ρουμανία, με έργα ισχύος 516 MW. Με deal με τη Metlen πραγματοποίησε είσοδο στις ΑΠΕ της Ρουμανίας η Helleniq Energy, εξαγοράζοντας τέσσερα φωτοβολταϊκά έργα 211 MW. Παράλληλα, η Helleniq Energy έχει προχωρήσει σε συμφωνία με άλλο developer, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW.

Πρώτη κίνηση της Motor Oil εκτός συνόρων

Οι παραπάνω συμφωνίες καταδεικνύουν την ενεργό δραστηριοποίηση της Metlen στη βαλκανική χώρα, η οποία περιλαμβάνεται στο αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο που έχει ακολουθήσει η εταιρεία στον κλάδο, δηλαδή το Asset Rotation Plan (εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων).

Την ίδια στιγμή, η Motor Oil επέλεξε τη Ρουμανία, για να κάνει «πρεμιέρα» στις επενδύσεις στο εξωτερικό στις ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, απέκτησε δύο φωτοβολταϊκά ισχύος 86 MW (με μπαταρίες χωρητικότητας 18 MWh), μέσω κοινοπραξίας με Premier Energy.

Μάλιστα, ο Όμιλος αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για νέες «πράσινες» εξαγορές στο εξωτερικό -είτε στη Ρουμανία, είτε σε άλλες βαλκανικές αγορές που διασυνδέεται η Ελλάδα- στην περίπτωση που εντοπιστούν αξιόλογες ευκαιρίες. Κι αυτό γιατί καθώς σκοπεύει έως το 2030 να έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 2 GW, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο όλο αυτό το portfolio να αφορά έργα στη χώρα μας.

Ιδανικός προορισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τους γεωγραφικούς και ενεργειακούς περιορισμούς για την επίτευξη των «πράσινων» στόχων των εγχώριων ενεργειακών «παικτών» εντός Ελλάδας, η επέκταση εκτός συνόρων επιβάλλεται και για άλλους εξίσου σημαντικούς λόγους.

Κατ΄ αρχάς από το ότι η γεωγραφική διασπορά εξαλείφει τον κίνδυνο έκθεσης αποκλειστικά σε μία ενεργειακή αγορά και στα τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν σε αυτήν κάποια στιγμή στο μέλλον. Μάλιστα, η γεωγραφική διασπορά είναι ακόμη πιο σημαντική ειδικά στις ΑΠΕ, καθώς εξασφαλίζει μεγάλη διαφοροποίηση των καιρικών συνθηκών και κατά συνέπεια πιο σταθερή και προβλέψιμη απόδοση του portfolio μίας εταιρείας στο σύνολό της.

Για να γίνουν πράξη αυτά τα πλεονεκτήματα, υποψήφιες είναι οι χώρες της ευρύτερης περιοχής που ανήκουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η ίδια «αρχιτεκτονική» των εθνικών αγορών ευνοεί το διασυνοριακό εμπόριο. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει τα κράτη να διαθέτουν ηλεκτρικές διασυνδέσεις επαρκούς χωρητικότητας, που τις εντάσσουν στον ίδιο «ενεργειακό διάδρομο» με τη χώρα μας.

Αν όμως τα παραπάνω κριτήρια πληρούν μία σειρά χώρες της Βαλκανικής, οι επενδυτικές κινήσεις των ελληνικών Ομίλων δείχνουν πως στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ρουμανία. Πρώτα και κύρια, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου που μίλησαν στο Insider.gr, γιατί πρόκειται για μία μεγάλη αγορά, με ενεργειακές ανάγκες που δημιουργούν σημαντικό «χώρο» για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Εύκολη αδειοδότηση

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, πέρα από το ότι ο πληθυσμός της χώρας αγγίζει τα 20 εκατομμύρια, η Ρουμανία διαθέτει επίσης σημαντική βιομηχανική παραγωγή. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι οικονομικοί ρυθμοί ανάπτυξής της είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, εγγυάται πως η κατανάλωση ενέργειας θα κινηθεί ανοδική τα επόμενα χρόνια.

Αυτή όμως η αυξημένη κατανάλωση θα πρέπει να καλύπτεται σε ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό από «πράσινες» Μεγαβατώρες, με δεδομένο ότι η Ρουμανία έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για να συμβάλει ως μέλος της Ε.Ε. στον στόχο της Ευρώπης για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το ρουμανικό ΕΣΕΚ, η «πράσινη» ενέργεια θα προελαύνει με ετήσιο ρυθμό 8% μέσα στην τρέχουσα 10ετία.

«Μαγνήτης» επίσης για ελληνικές επενδύσεις αποτελεί η εύκολη αδειοδότηση έργων ΑΠΕ στη χώρα, στην οποία υπάρχουν και σημαντικές ελεύθερες εκτάσεις για χωροθέτηση μονάδων ανανεώσιμων πηγών, όπως και το γεγονός ότι οι ανατολικές της περιοχές χαρακτηρίζονται από πλούσιο αιολικό δυναμικό. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν σε αυτά τα ατού προσθέσει κανείς ότι η Ρουμανία γειτνιάζει με την Κεντρική Ευρώπη, μπορεί να καταλάβει γιατί θα μπορούσε να είναι ένα ευρωπαϊκό «πράσινο success story» – αν η χώρα δεν… πυροβολούσε συχνά τα πόδια της, με παλινωδίες στο φορολογικό και ρυθμιστικό καθεστώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια ρεύματος: Κουμπαράς για επιδότηση και τον Σεπτέμβριο - Τα σενάρια για τη στήριξη στους λογαριασμούς

Εθνική Ασφαλιστική: Εθελούσια έξοδος 27/8 – 20/9, με πλαφόν αποζημίωσης στα 180.000 ευρώ

ΑΙΓΙΣ: Σε τι στάδιο βρίσκεται το mega πρόγραμμα για τις φυσικές καταστροφές – Πότε θα παραλάβει η Ελλάδα το νέο εξοπλισμό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider