Τιμολόγια ρεύματος: Κουμπαράς για επιδότηση και τον Σεπτέμβριο - Τα σενάρια για τη στήριξη στους λογαριασμούς

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τιμολόγια ρεύματος: Κουμπαράς για επιδότηση και τον Σεπτέμβριο - Τα σενάρια για τη στήριξη στους λογαριασμούς
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχει ένα επαρκές αποθεματικό από την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς στο αέριο τον Αύγουστο, για τη χρηματοδότηση τυχόν επιδότησης και τον Σεπτέμβριο αν αυτό αποφασιστεί. Όπως υπολογίζουν, το μέτρο θα αφήσει έναν «κουμπαρά» ύψους 20 εκατ. ευρώ, μετά την επιδότηση Αυγούστου, που υπερκαλύπτει μία ενδεχόμενη ενίσχυση των καταναλωτών της τάξης των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία σημαντική οικονομική «δύναμη πυρός» με τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε τον Ιούλιο, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου στο insider.gr. Ως συνέπεια, έχει τη δυνατότητα να παράσχει και τον Σεπτέμβριο επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος -αν το κρίνει αναγκαίο- επιτρέποντας παράλληλα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να επιστρέψει «στην κανονικότητα» από τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδότηση και τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση θα εξαρτηθεί από το ύψος των χρεώσεων που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι, επομένως θα οριστικοποιηθεί προς το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Η οικονομική στήριξη στους λογαριασμούς Αυγούστου ανέρχεται σε 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (και 5 λεπτά για τους δικαιούχους ΚΟΤ), ενώ ισχύει για όλα τα πράσινα τιμολόγια και τη συντριπτική πλειονότητα των κίτρινων προϊόντων (με εξαίρεση τα μεικτά τιμολόγια, όπως έγραψε το insider.gr). Για τη χρηματοδότηση της επιδότησης, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να επιβληθεί τον Αύγουστο έκτακτη εισφορά στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, ίση με 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οικονομικός «χώρος»

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, το μέτρο της έκτακτης εισφοράς υπεραποδίδει τον μήνα που διανύουμε, παρέχοντας περισσότερα έσοδα από αυτά που χρειάζονται για τις επιδοτήσεις Αυγούστου. Κι αυτό γιατί διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η συμμετοχή των μονάδων αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, με συνέπεια να είναι μεγάλες και οι ποσότητες καυσίμου στις οποίες επιβάλλεται ο φόρος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν τα στελέχη του κλάδου, εκτιμάται ότι η εισφορά θα αποδώσει τον Αύγουστο περίπου 45 εκατ. ευρώ, αφού προβλέπεται πως ο μήνας θα «κλείσει» με κατανάλωση 4,5 TWh (Τεραβατωρών) αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Την ίδια στιγμή, για τη χρηματοδότηση της επιδότησης δεν αναμένεται να χρειαστούν περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα έχει οικονομικό «χώρο» 20 εκατ. ευρώ περίπου, στην περίπτωση που αποφασίσει να παράσχει επιδότηση και τον επόμενο μήνα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της αγοράς, με βάση τις αναμενόμενες καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου, για να χρηματοδοτηθεί μία ενίσχυση της τάξης του 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα, δεν θα χρειάζονταν περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για τις χρεώσεις Σεπτεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χονδρεμπορική αγορά συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς έως και σήμερα, 26 Αυγούστου, «τρέχει» μόλις 8% χαμηλότερα από τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο έκλεισε στα 135,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ έως χθες διαμορφωνόταν στα 123,79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όπως είναι φυσικό, η… επίδοση του Αυγούστου θα διατηρήσει ενισχυμένες και τον Σεπτέμβριο τις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων (και των ex-ante κίτρινων), οι οποίες θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το αν θα υπάρξει ή όχι επιδότηση για έναν ακόμη επόμενο μήνα. Αναλυτές του κλάδου προμήθειας σημειώνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πού θα κινηθούν οι τιμές Σεπτεμβρίου, εκτιμούν ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, με ενδεχόμενη μία πολύ μικρή αποκλιμάκωση.

Επομένως, αν ο «πήχης» για τη λιανική τεθεί στα επίπεδα του Αυγούστου -δηλαδή στις τρέχουσες τελικές λιανικές τιμές μετά την επιδότηση- τότε είναι πιθανό αυτά τα επίπεδα να επιτευχθούν χωρίς ενίσχυση ή, στη χειρότερη περίπτωση, με μία ακόμη μικρότερη στήριξη.

Φαύλος κύκλος με την παράταση της εισφοράς

Αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από το όφελος της έκτακτης εισφοράς στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή (που είναι οι επιδοτήσεις) κρύβεται και μία σημαντική παρενέργεια – η οποία δεν είναι άλλη από τις ανατιμητικές πιέσεις στο χονδρεμπορική αγορά. Ο λόγος είναι πως το «χαράτσι» 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο αέριο «μεταφράζεται» σε επιπλέον λειτουργικό κόστος 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τις μονάδες αερίου και, κατά συνέπεια, σε ανάλογο «καπέλο» στις χονδρεμπορικές τιμές.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς, το «καπέλο» αυτό κρατά τον Αύγουστο την ελληνική αγορά στη θέση της τρίτης ακριβότερης πανευρωπαϊκά. Αν μάλιστα η κυβέρνηση αποφασίσει να παρατείνει το μέτρο για έναν ακόμη μήνα, τότε θα παρατείνει και τον Σεπτέμβριο τις ανατιμητικές πιέσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επομένως, θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο, καθώς οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές του Σεπτεμβρίου θα κρατήσουν ψηλά τις χρεώσεις των πράσινων και ex-ante κίτρινων τιμολογίων και τον Οκτώβριο, βάζοντας ξανά «στο τραπέζι» θέμα επιδότησης για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σεπτέμβρης γεμάτος - Deal που θα προκαλέσει αίσθηση - Σε τεντωμένο σκοινί η διασύνδεση

Νέες τιμές από σήμερα σε εκατοντάδες φάρμακα - Πώς θα επηρεάσουν τους πολίτες

Κρίση νερού: Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider