Γεμάτος Σεπτέμβριος
Ένας Σεπτέμβριος γεμάτος από τραπεζικά δρώμενα είναι αυτός που θα ακολουθήσει.
Ξεκινώντας από τις ενέργειες του υπουργείου και το Σπίτι μου 2, που σχεδιάζεται και ξανασχεδιάζεται, με σκοπό να συμπεριλάβει όσους περισσότερους ιδιώτες γίνεται με στόχο το θέμα της στέγης να μην καταστεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Ανακοινώσεις... στη ΔΕΘ.
Άλλο που δεν θέλουν
Από την πλευρά των τραπεζών άλλο που δεν θέλουν... Να ξεπαγώσουν με κάποιο τρόπο την τραπεζική πίστη ιδιωτών που τα υψηλά επιτόκια την έχουν κολλήσει. Ας σημειωθεί πως, αν και αναμένεται μείωση επιτοκίων, αυτή δεν θα αφορά όσους έχουν στεγαστικά δάνεια καθώς αυτά φέρουν επιτόκια χαμηλότερα ακόμη και από αυτή τη μείωση, καθώς πάγωσαν εδώ και περίπου 15 μήνες.
Προμήθειες και άλλα
Και μιας και μιλήσαμε για τη ΔΕΘ, να σημειώσουμε πως ο πρωθυπουργός θα είναι -στο εσωτερικό του ακροατήριο- με καρότο και μαστίγιο για τις τράπεζες αναφερόμενος και πάλι στο θέμα των προμηθειών. Μικρότερες προμήθειες θα ζητήσει ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων και για να ακριβολογούμε ακόμη χαμηλότερες.
Σεπτέμβριο και η Εθνική
Και σε ό,τι αφορά την Εθνική αναμένεται το υπουργείο να προβεί στην ανακοίνωση του συμβούλου που θα αναλάβει την πώληση που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Η πώληση θα πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο μιας και οι αμερικανικές εκλογές εμποδίζουν σχέδια για αργότερα και αργότερα.
Τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
Κατά τη σημαδιακή ημερομηνία της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου οι Έλληνες απαίτησαν Σύνταγμα, οι μέτοχοι της Attica Bank καλούνται σε μια κρίσιμη καταστατική ενέργεια να δώσουν το «πράσινο φως» για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.
Συμφωνία ante portas
Μιας και μιλάμε για συμφωνίες ακούω ότι έχει προγραμματιστεί συμφωνία που θα προκαλέσει αίσθηση στο Χρηματιστήριο. Και προσοχή δεν αναφέρομαι σε τράπεζες. Από αλλού θα έλθουν οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις και εκπλήξεις.
Κίνηση εκ νέου
Ζωντάνεψε ξανά η μετοχή της Revoil, της οποίας η προσφορά έχει στραγγιστεί, ενώ και η διασπορά κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα παρά τη διάθεση μετοχών από τους βασικούς μετόχους σε εταιρεία συμφερόντων του Μάριου Ηλιόπουλου. Το ερώτημα που τίθεται αν αρκούν αυτά να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και αν χρειάζεται ουσιαστικό νέο που να δώσει ώθηση στη μετοχή, η οποία πάντως είναι λογικά αποτιμημένη. Φαίνεται ότι το νέο έχει αυξημένες πιθανότητες να έλθει εντός των ημερών.
Δεν θα προκόψει
Ο ξένος σορτάκιας, που εμφανίστηκε στη Motor Oil, έχω την αίσθηση ότι δεν θα προκόψει. Και αυτό γιατί δυνατά εφοπλιστικά χέρια πραγματοποιούν αγορές εσχάτως στη μετοχή. Τα εφοπλιστικά αυτά χέρια δεν έχουν σχέση, δεν είναι μέλη της οικογένειας του βασικού μετόχου και έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν πολύ καλά την τέχνη του Χρηματιστηρίου.
«Σε τεντωμένο σχοινί» η διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος
Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες και η νέα τηλεδιάσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος, η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, με τη συμμετοχή της Κομισιόν, των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τον ΑΔΜΗΕ (φορέα υλοποίησης του έργου). Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η τηλεδιάσκεψη θα γινόταν σήμερα, 26 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη η κυπριακή πλευρά εμφανίστηκε εντελώς αρνητική στο να επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες που, όπως έχει δηλώσει δημόσια ο ΑΔΜΗΕ, καθιστούν το Great Sea Interconnector μη βιώσιμο οικονομικά. Όλο το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί «κοινός τόπος», οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Πηγές πάντως με γνώση των διαβουλεύσεων υπογραμμίζουν πως η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη για το μέλλον του πρότζεκτ.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.