Νέες τιμές από σήμερα σε εκατοντάδες φάρμακα - Πώς θα επηρεάσουν τους πολίτες

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες τιμές από σήμερα σε εκατοντάδες φάρμακα - Πώς θα επηρεάσουν τους πολίτες
Στον επικαιροποιημένο κατάλογο τιμολόγησης των φαρμάκων, έχουν ενταχθεί και τα σκευάσματα τα οποία κρίθηκε αναγκαία η αύξηση της τιμής τους για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Με νέα τιμή διατίθενται από σήμερα Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 923 φαρμακευτικά σκευάσματα, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.

Βάσει της απόφασης αυτής έχει ήδη εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών αλλά και αντίστοιχα νέα Θετική Λίστα Αποζημίωσης, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην «τσέπη» των πολιτών.

Στον επικαιροποιημένο κατάλογο τιμολόγησης των φαρμάκων, έχουν ενταχθεί και τα σκευάσματα τα οποία κρίθηκε αναγκαία η αύξηση της τιμής τους για «λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Η κίνηση αυτή έχει στόχο τη διόρθωση σημαντικών στρεβλώσεων κατά τις προηγούμενες εκδόσεις Δελτίων Τιμών, στα οποία ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων έχουν λάβει τιμές κάτω από το Μέσο Όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή είχαν «επικίνδυνα» χαμηλές τιμές.

Το σκεπτικό της παρέμβασης είναι ότι ναι μεν αναμένεται να επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, από την άλλη πλευρά, όμως, συμβάλλει στην επιβίωσή τους στην ελληνική αγορά και στην αποτροπή της αντικατάστασής τους με ακριβότερα, στα οποία θα αναγκάζονταν να στραφούν οι πολίτες σε περίπτωση απόσυρσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είχε αποστείλει στο υπουργείο Υγείας τη λίστα με τις τελικές προτεινόμενες τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων. Οι αυξήσεις δεν αφορούν στο σύνολο, αλλά σε 923 σκευάσματα. Από αυτά, η τιμή των 842 υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί από 1% έως 448%, με την αντίστοιχη αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων., όταν προβλέπεται συμμετοχή.

Περί τα 30 εκατ. η επιβάρυνση των ασφαλισμένων

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης καθώς και η εφαρμοστική Απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας στις 5 Αυγούστου. Καθορίζει τις ανώτατες τιμές πώλησης των φαρμάκων και ενσωματώνει:

• Διοικητικές μεταβολές
• Αναπροσαρμογή Τιμών συμφώνα με τις διατάξεις, με μοναδικό γνώμονα την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημοσιάς υγείας
• Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης κατόπιν αιτήματος μείωσης τιμής

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, με την παρέμβαση αυτή προκαλείται ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού́ του ΕΟΠΥΥ, αλλά το ύψος της δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον όγκο των πωλήσεων, την τιμή αποζημίωσης (που ενδέχεται να είναι και εμπιστευτική μέσω διαπραγμάτευσης), αλλά και από οποιαδήποτε υποκατάσταση ακριβότερων ή φτηνότερων αποζημιωνόμενων θεραπειών.

Πάντως, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, οι αυξήσεις που προτάθηκαν για τα 923 σκευάσματα θα έχουν συνολική επιβάρυνση στη δαπάνη περίπου κατά τα 90 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιβάρυνση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και το ποσό αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω της καταβολής clawback. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, αφορά στη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, με τις αναπροσαρμογές των τιμών που περιλαμβάνει το Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης κατόπιν αιτήματος μείωσης τιμής, δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Οι λεπτές ισορροπίες στη Μ. Ανατολή - Τα σενάρια και οι κίνδυνοι

Λιανεμπόριο: Οι αναιμικοί τζίροι των θερινών εκπτώσεων και οι φόβοι για έναν δύσκολο χειμώνα

Τουρισμός: Τι θα κρίνει το στοίχημα των 21 δισ. ευρώ - Κλειδί για την αγορά και για νέες ελαφρύνσεις  

gazzetta
gazzetta reader insider insider