UBS: Οι μειώσεις των επιτοκίων βοηθούν στο soft landing των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Οι μειώσεις των επιτοκίων βοηθούν στο soft landing των ΗΠΑ
Προκρίνει το σενάριο του soft landing η UBS, αλλά βλέπει και μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη του 2024.

«Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε ραγδαία από τις αρχές του έτους, από το 3,7% τον Ιανουάριο στο 4,3% τον Ιούλιο. Ιστορικά, αυτού του είδους η αύξηση συνδέεται στενά με την οικονομική ύφεση», όπως αναφέρει η UBS, σε σημείωμά της.

Ωστόσο, αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά. Ευρύτερα, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας έχουν μεταβληθεί σημαντικά από μια υψηλή υπερθέρμανση πριν από δύο χρόνια σε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα ως «ισχυρή» σήμερα και οι αγορές έχουν αρχίσει να εστιάζουν όλο και περισσότερο στις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

«Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας γαίνεται να έχουν ανοδική τάση, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε πει το ίδιο πριν από ένα χρόνο, και όπως και το ποσοστό ανεργίας, το επίπεδο των απαιτήσεων για επίδομα εξακολουθεί να είναι χαμηλό από ιστορική σκοπιά.

Κατά την άποψη της UBS, οι καταναλωτικές δαπάνες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τύχη της οικονομικής δυναμικής. Η υπερβολική αποταμίευση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ως επί το πλείστον εξαντληθεί. «Η συνεχής αύξηση του εισοδήματος θα είναι κρίσιμη για να συνεχιστεί η αύξηση των δαπανών, καθώς ένα σταθερό ποσοστό αποταμίευσης είναι πιθανώς το καλύτερο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ελπίζουμε», αναφέρουν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων εξέπληξαν με την άνοδό τους τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, γεγονός που προσφέρει μια διαβεβαίωση ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αρκετά αβέβαιες. Η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω την εκτίμησή της για την αύξηση των θέσεων εργασίας για τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε τον Μάρτιο κατά 818.000. Το βασικό σενάριο της UBS παραμένει μια ήπια προσγείωση της αμερικανική οικονομίας, αλλά έχει αυξήσει την πιθανότητα μια σκληρής προσγείωσης στο 25%, από 20% προηγουμένως.

Παράλληλα, η απότομη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, την οποία δεν ανέμεν η Fed, αποτελεί ένα λόγο για να κινηθεί πιο επιθετικά. Το γεγονός ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα από τα ουδέτερα επίπεδα συνηγορεί επίσης για ταχύτερες μειώσεις, τουλάχιστον σε πρώτη βάση. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της FOMC φαίνεται να αντιπαρέρχονται την τιμολόγηση της αγοράς εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Το βασικό σενάριο του οίκου κάνει λόγο για μειώνσεις 100 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, καθώς αναμένονται τρεις συνεδριάσεις της Fed, κάτι που θα απαιτούσε μια μείωση 50 μονάδων βάσης κάποια στιγμή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider