Στο ΓΕΜΗ οι εκθέσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ΓΕΜΗ οι εκθέσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων
Τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων βιωσιμότητας μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) προβλέπει νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της οδηγίας 2022/2464 για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας.

Τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων βιωσιμότητας μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) προβλέπει νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της οδηγίας 2022/2464 για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας.

Ενσωματώνει τις διατάξεις της οδηγίας 2022/2464 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2022 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 537/2014, της οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της οδηγίας 2006/43/ΕΚ και της οδηγίας 2013/34/ΕΕ, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες. Η εν λόγω δημοσιοποίηση των εκθέσεων βιωσιμότητας μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω συγκεκριμένου μορφότυπου αναφοράς (πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας). Η δημόσια υποβολή μορφότυπου αναφοράς για τις εκθέσεις βιωσιμότητας θα πραγματοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. με ενιαίο και αδιαίρετο τρόπο και ως εκ τούτου πέραν της αύξησης της εταιρικής διαφάνειας ενισχύεται περαιτέρω ο δημόσιος έλεγχος. Περαιτέρω πραγματοποιείται και ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2023/2775 η οποία τροποποιεί προς τα πάνω τα λογιστικά όρια κατάταξης τόσο των οντοτήτων όσο και των ομίλων επιχειρήσεων.

Ερανιστικό νομοσχέδιο

Επίσης ο κ Θεοδωρικάκος παρουσίασε το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου αφορά στα ακόλουθα πεδία δημόσιας πολιτικής:

α) Την ενσωμάτωση των τροποποιήσεων της Οδηγίας 2000/31/ΕΚ, που επήλθαν ενόψει της εφαρμογής του Κανονισμού (EE) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών (Digital Services Act), που αφορούν σε τροποποιήσεις της λειτουργίας του ηλεκτρονικού εμπορίου,

β) Τη ρύθμιση της αγοράς υπηρεσιών μέσω της ρύθμισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας «εργαστηρίων ψυχαγωγικών χορών». Η δραστηριότητα αυτή είναι παντελώς αρρύθμιστη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζητήματα σχετικά με τη σύννομη λειτουργία της, την ασφάλεια του κοινού, την καταγραφή της δραστηριότητας αλλά και την υποβοήθησή της σε περιόδους κρίσης.

γ) τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία των λαϊκών αγορών,

δ) τη ρύθμιση λοιπών θεμάτων για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών όπως η επέκταση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, σε περιοχές αυξημένου επενδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και τις μαρίνες.

Αττική οδός

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας εισηγήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο την παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.

Τον Ιανουάριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε τη διενέργεια διαγωνισμού για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για περίοδο 25 ετών ενόψει της λήξης της υφιστάμενης σύμβασης στις 6 Οκτωβρίου 2024.

Τον Ιούλιο του 2023, το Ταμείο έλαβε προσφορές από έξι επενδυτικά σχήματα και τον Οκτώβριο του 2023 ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος του έργου έναντι τιμήματος 3.270.000.000 ευρώ. Εκτός από το εφάπαξ τίμημα, το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράττει σε ετήσια βάση το 7,5% των ακαθάριστων εσόδων της Αττικής Οδού για όλη τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης.

Τον Ιούλιο του 2024 η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο την εξέτασε και έκρινε ότι η διαγωνιστική διαδικασία διενεργήθηκε με σύννομο και διαφανή τρόπο.

Από τις 6 Οκτωβρίου 2024 και για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της νέας σύμβασης παραχώρησης, μειώνεται το αντίτιμο των διοδίων σε 2,5 ευρώ ανά διέλευση από 2,8 ευρώ που είναι τώρα. Η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου 2024 και αμέσως μετά πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή.

Πάει για 50% το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαος Παπαθανάσης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», όπου στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί πλέον 794 έργα και δέσμες έργων, ενώ στο σκέλος των δανείων έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν σε ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ από τις οποίες το 50% προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής για τις επιδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, η Ελλάδα θα έχει λάβει πάνω από το 50% των πόρων που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα δρομολογείται και η υποβολή του 5ου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενδοοικογενειακή βία: Τι αλλάζει στο νομοθετικό πλαίσιο

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Το ν/σ για την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2 για την κυβερνοασφάλεια

Μεταρρύθμιση στην Αστυνομία: Εκσυγχρονίζεται το αρχηγείο, αναβαθμίζεται η Ακαδημία

gazzetta
gazzetta reader insider insider