Φορέας Ακινήτων: Μέχρι αύριο οι ΚΥΑ για τον διεθνή διαγωνισμό – Αρχές Οκτωβρίου οι προσφορές

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορέας Ακινήτων: Μέχρι αύριο οι ΚΥΑ για τον διεθνή διαγωνισμό – Αρχές Οκτωβρίου οι προσφορές
Στην τελική ευθεία μπαίνει και η διαδικασία για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Με το στεγαστικό ζήτημα να βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το «Σπίτι μου 2» να αναμένονται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ, στην τελική ευθεία μπαίνει και η διαδικασία για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται η δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν το τελικό πλαίσιο των όρων στη βάση των οποίων θα γίνει ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός, κατόπιν της ολοκλήρωσης του ανταγωνιστικού διαλόγου που είχε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές (Fortress, Bain, Christofferson και Kaican Hellas σε σύμπραξη με τη Beaumont).

Οι συζητήσεις με τους επενδυτές για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων του Πτωχευτικού Νόμου ξαναμπήκαν σε τροχιά τον Ιανουάριο, μετά τις βελτιώσεις στο καθεστώς του Φορέα που ψηφίστηκαν με τον νόμο του Υπουργείου Οικονομικών για τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα στα δάνεια, τον Δεκέμβριο του 2023. Οι βελτιώσεις προβλέπουν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς (από τον Φορέα) ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

Με βάση τις βελτιώσεις αυτές, αλλά και όσα τελικά προέκυψαν από την ολοκλήρωση και της β' φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους επενδυτές και θα αποτυπωθούν στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι επενδυτές θα υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Αυτές αναμένονται στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή υπολογίζεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει τις πρώτες κατοικίες ευάλωτων οφειλετών, με την υποχρέωση να τις μισθώνει εν νέου στους οφειλέτες που διέμεναν σε αυτές για 12 χρόνια. Με την πρακτική αυτή θα αποφευχθούν οι εξώσεις, καθώς εκτιμάται ότι τα επόμενα 3 – 4 χρόνια θα λαμβάνουν χώρα 10.000 – 12.000 πλειστηριασμοί ετησίως, ενώ 30.000 – 50.000 σπίτια ευάλωτων θα βρεθούν δυνητικά αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλειστηριασμού.

Κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, ο Φορέας Ακινήτων υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος. Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, ο οφειλέτης δύναται να επαναγοράσει το ακίνητο πριν από τη συμπλήρωση 12ετίας (που είναι το ανώτατο χρονικό όριο) καθώς καταργείται η υποχρέωση να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα το δικαίωμα επαναγοράς. Το Κράτος (ΟΠΕΚΑ) θα παρέχει μηνιαίο επίδομα ενοικίου στον πολίτη για να τον βοηθήσει να παραμείνει στην κατοικία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια τράπεζα πλέον – Αναβαθμίσεις και ομόλογα - Καθυστέρηση με το καλημέρα 

Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με την Παγκρήτια - Εντεταλμένος Σύμβουλος στο νέο ΔΣ ο Α. Βαρθολομαίος

Υποδομές: Με ποιες mega επενδύσεις – αναπλάσεις – αναπτύξεις «αλλάζει όψη» η Θεσσαλονίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider