BACKSTORY

Μια τράπεζα πλέον – Αναβαθμίσεις και ομόλογα - Καθυστέρηση με το καλημέρα 

05-09-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια τράπεζα πλέον – Αναβαθμίσεις και ομόλογα - Καθυστέρηση με το καλημέρα 

Μια τράπεζα πλέον

Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτια που σημαίνει πως η πρώτη είναι καθολική διάδοχη της δεύτερης για τα πάντα και πως η δεύτερη παύει να υπάρχει ως οντότητα και διαγράφεται από το ΓΕΜΗ. Αυτή είναι άλλωστε και η έννοια της εξαγοράς και συγχώνευσης μιας εταιρείας από μία άλλη. H νέα μεγάλη τράπεζα θα αποτελέσει τον 5ο πόλο. Από σήμερα λοιπόν Attica Bank έως ότου επαναβαπτισθεί.

Αναβαθμίσεις και φθηνά ομόλογα

Οι αναβαθμίσεις των τραπεζών αποτελούν κάτι το πολύ σημαντικό για τις εκδόσεις τις οποίες οι τράπεζες αναμένεται να πραγματοποιήσουν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. Οι εκδόσεις αυτές εξαιτίας των αναβαθμίσεων θα γίνονται όλο και φθηνότερες για τις τράπεζες.

Πολλώ δε μάλλον όταν τα πιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν και από άλλους raters πλην Moody's την επενδυτική βαθμίδα.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Δυο σημαντικά γεγονότα έχουμε αύριο Παρασκευή. Από τη μια η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου που θα μας δώσει μεγαλύτερη ορατότητα για που θα κινηθεί η ανάπτυξη αυτή τη χρονιά. Από την άλλη το βράδυ η DBRS θα δώσει τον χρησμό της για το ελληνικό αξιόχρεο και εκεί αναμένουμε άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Ο οίκος μας έχει στην επενδυτική βαθμίδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα σενάρια για τους επιτρόπους

Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όπως είναι φυσικό τα σενάρια έχουν φουντώσει. Για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, πιο πιθανό φαντάζει το χαρτοφυλάκιο της Συνοχής. Σημαντική θέση με μεγάλη σημασία για τη χώρα μας και ενόψει και των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη για τον προϋπολογισμό των επόμενων ετών. Βέβαια μέχρι τις ανακοινώσεις και την ολοκλήρωση των διαδικασιών έχουμε ακόμη δρόμο.

Ο DTC δεν είναι πρόβλημα

Για να ξέρετε το παλιό παραμύθι του αναβαλλόμενου που εμποδίζει τα μερίσματα δεν υπάρχει πια. Διακριτές ιστορίες όσο οι τράπεζες έχουν υψηλά κέρδη. Και η αλήθεια είναι πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλά κέρδη.

Αυτό υποστηρίζουν οι FT, ενώ οι autonomus ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν το θέμα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν πολύ πολύ υψηλά μερίσματα. Δηλαδή το μέχρι 50% θεωρείται συντηρητικό.

Πως καθόρισε την τιμή;

Πολύ θα ήθελα να ξέρω πως η διοίκηση της Jumbo καθόρισε τα 27,2 ευρώ ως ανώτατη τιμή αγοράς. Θεωρεί ότι τόσο κάνει η εταιρεία; Πιστεύει ότι μέχρι αυτή την τιμή κερδίζουν οι μέτοχοι; Εν αναμονή των διευκρινίσεων επισημαίνουμε ότι παρά το 7% αύξηση εσόδων στο οκτάμηνο η Jumbo επιμένει στην πρόβλεψη για ετήσια αύξηση 4% και σταθερή κερδοφορία. Προφανώς ο κ. Βακάκης πιστεύει ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά τα Χριστούγεννα που είναι η δυνατή περίοδος της Jumbo. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα σε σχέση με την πρόβλεψή του.

Ζητείται μεταφραστής

Διευκρινίσεις ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εξαγορά της Trastor στην Κύπρο. Δεν ξέρω αν έμεινε ικανοποιημένη από την απάντηση αλλά εγώ ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει «το συνολικό τίμημα για την αγορά των μετοχών κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα προκύψει με βάση την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) της εταιρείας λαμβάνοντας υπόψη ως αξία του ακινήτου το ποσό των 39 εκ. ευρώ». Μπορεί κάποιος παρακαλώ να συνδράμει στη μετάφραση;

Κυπριακή καθυστέρηση με το καλημέρα

Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση παρέπεμψε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου το «πράσινο φως» στην κυπριακή ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕΚ), ώστε να δρομολογηθεί και στην Κύπρο ανάκτηση εσόδου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα από την περίοδο κατασκευής του έργου. Με δεδομένο ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη Δευτέρα προέβλεπε πως η σχετική απόφαση θα λαμβανόταν χθες, Τετάρτη, η Κύπρος παρέκκλινε «με το καλημέρα» από το χρονοδιάγραμμα στο οποίο συναίνεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το Great Sea Interconnector.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή πλευρά έχει δεσμευθεί για δύο αποφάσεις της ΡΑΕΚ μέχρι την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, κάτι που θα αποσοβούσε οριστικά το ενδεχόμενο επ΄ αόριστον «παγώματος» του έργου. Αναλυτές σημειώνουν πως για κάθε ημέρα καθυστέρησης, μετά την 6η Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων αυξάνεται το κόστος του έργου κατά 1 εκατ. ευρώ.

Θεσσαλονίκη – Αθήνα θα ταξιδεύει η Beyond

Το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα σχεδιάζει να ακολουθήσει η έκθεση τεχνολογίας Beyond τα επόμενα έτη, μέχρι τουλάχιστον και το 2031 οπότε και αναμένεται να είναι έτοιμο το εκθεσιακό κέντρο η ανακατασκευή του οποίου ξεκινά και αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε χθες από τους διοργανωτές της, η έκθεση θα πραγματοποιείται εναλλάξ, μια χρονιά στη Θεσσαλονίκη και μια στην Αθήνα. Στόχος αυτής της καινοτομίας είναι να ξεφύγει από τα στενά όρια των Βαλκανίων και να ενισχυθεί η εξωστρέφειά της τόσο στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και σε αυτή της Μέση Ανατολής. Η Αθήνα άλλωστε όπως αναφέρθηκε είναι στρατηγική τοποθεσία, ελκυστική πρωτεύουσα διεθνώς, έχει ενισχυμένη προσβασιμότητα, σύγχρονες υποδομές και πλείστες οικονομικές ευκαιρίες χάρη στην διευρυμένη της αγορά. Η φετινή χρονιά όπου η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 4 έως και τις 6 Απριλίου, θα είναι η χρονιά της Αθήνας και η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο Metropolitan Expo κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο Hall 1 και 2. Οι προσδοκίες είναι δε οι 53.200 επισκέπτες εκ των οποίων 8.370 διεθνείς από 24 χώρες και τα 22.400 B2B meetings που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι να πολλαπλασιαστούν. Ο πήχης τοποθετείται ψηλά κι ευχόμαθε να ξεπεραστεί.

Μικροδορυφόροι θα κάνουν την εμφάνισή τους στη ΔΕΘ

Τα βλέμματα των επισκεπτών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να συγκεντρώσει το περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη ΔΕΘ, καθώς θα το κοσμούν τρεις μικροδορυφόροι. Ο λόγος είναι πως στο πλαίσιο της έκθεσης θα πέσουν οι υπογραφές για τις δύο τελευταίες συμβάσεις του έργου των μικροδορυφόρων συγκεκριμένα με τις εταιρείες OroraTech και Ιceye. Τα σχέδια που κάνει η Ελλάδα στο πεδίο του διαστήματος είναι μεγάλα - μέσω των διαγωνισμών το ελληνικό Δημόσιο θα αποκτήσει συνολικά 13 μικροδορυφόρους μέχρι το 2026 - προωθώντας τόσο την εμπορική αξιοποίηση του Διαστήματος όσο και την ενεργοποίηση πρόσθετων δυνατοτήτων που απορρέουν από την γεωπαρατήρηση. Δυνατοτήτων απαραίτητων μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έχει ζήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Έφτασε η ώρα του Gigabit Voucher

Πέρα από τους μικροδορυφόρους βέβαια στη ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινωθεί και η ημερομηνία ενεργοποίησης του πολυαναμενόμενου κουπονιού gigabit voucher, ενδεχομένως δια στόματος του πρωθυπουργού, το οποίο θα επιδοτεί την σύνδεση των νοικοκυρών για συνδέσεις οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων. Το κουπόνι αναμένεται εδώ και καιρό και όπως όλα δείχνουν δεν θα λειτουργήσει αποκλειστικά συμπληρωματικά στο κουπόνι που τρέχει ήδη – Smart Readiness – που επιδοτεί την καλωδίωση των κτηρίων για αντίστοιχου τύπου συνδέσεις. Δεδομένου μάλιστα ότι τα 27 εκατ. από τα συνολικά 80 της δράσης είναι χρήματα ευρωπαϊκά και τα υπόλοιπα ελληνικά, επιτρέπει στο υπουργείο να δαπανήσει μόνο τα 27 εκατ. για να επιδοτήσει νοικοκυριά που έχουν αναβαθμίσει την καλωδίωση του κτηρίου τους και τα άλλα να διατεθούν ανεξάρτητα. Άλλωστε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εδώ και καιρό αναφέρει ότι πλέον η οπτική ίνα έχει φτάσει στο 40% των νοικοκυριών. Το θέμα τώρα είναι να μπει και μέσα στα νοικοκυριά. Και το κουπόνι σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά.

Αναμονής συνέχεια για τον προσωπικό αριθμό

Παρότι βέβαια το κουπόνι επιδότησης δείχνει να τηρεί τα χρονοδιαγράμματα που εξαγγέλθηκαν, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον προσωπικό αριθμό, ο οποίος όλο και καθυστερεί. Πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμο. Ωστόσο δεν είναι το μόνο που εμπλέκεται. Και φήμες λένε ότι οι καθυστερήσεις δεν προκύπτουν από την Καλλιθέα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:10

«Ταύρος» η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους

09:01

Ο πρόεδρος της Κίνας υποσχέθηκε στην Αφρική χρηματοδότηση 50 δισ. δολαρίων

08:51

Γάζα: Χαμάς και Νετανιάχου αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων

08:49

ΠΟΥ: Αλματώδης αύξηση της χολέρας παγκοσμίως το 2023

08:45

Ρυθμιστικά Διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία

08:36

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά η διανομή των αδιάθετων δελτίων

08:23

Τζόρτζια: Μαθητής 14 ετών πυροβόλησε και σκότωσε 2 συμμαθητές και 2 καθηγητές του σε λύκειο

08:12

Μέτρα προστασίας και ανάπτυξης για τους μικρομεσαίους ζητάει το ΒΕΑ

08:10

Πρεμιέρα για την «Maria» - Η Αντζελίνα Τζολί υποδύεται την Κάλλας

08:04

Γιατί «στέρεψε» από προσφορές το αρδευτικό ΣΔΙΤ «Ταυρωπού» στην Καρδίτσα – Έρχεται νέα προσπάθεια

07:57

Trade Estates: Εντός στόχων επενδύσεις και μεγέθη – Τα projects, το placement, το discount

07:52

Κτηματολόγιο: Σε 10 λεπτά ο έλεγχος των συμβολαίων – Τι αλλάζει με την τεχνητή νοημοσύνη

07:51

Έλεγχοι για POS, ταμειακές και IRIS - Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ

07:45

Elpedison: Ξεκινά εντός Σεπτεμβρίου η «μονομαχία» Helleniq Energy – Edison για την απόκτηση του 100%

07:41

Νέα εργαλεία ΑΙ έρχονται στο Δημόσιο

07:34

Φορέας Ακινήτων: Μέχρι αύριο οι ΚΥΑ για τον διεθνή διαγωνισμό – Αρχές Οκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών

07:25

Υποδομές: Με ποιες mega επενδύσεις – αναπλάσεις – αναπτύξεις «αλλάζει όψη» η Θεσσαλονίκη

07:15

Νέες υπηρεσίες από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) – Τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν

07:14

Ο Ιζνογκούντ της Κουμουνδούρου πήρε τα ηνία - Too late Σωκράτη - Οι σωστές μαντεψιές του Μωραΐτη

07:05

Μια τράπεζα πλέον – Αναβαθμίσεις και ομόλογα - Καθυστέρηση με το καλημέρα 

23:55

Βουλγαρία: Καμιά ένδειξη προβλήματος στη Μονάδα 5 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι

23:45

Στην Ψέριμο το 1ο παγκόσμιο συνέδριο για τα «έξυπνα νησιά»

23:30

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 320 περιστατικά σχολικής βίας καταγγέλθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα

23:26

Wall Street: Back to back απώλειες για S&P 500 και Nasdaq

23:25

Unilever: Πουλάει τα assets της στη Ρωσία

23:12

Πυροσβεστική: 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

23:00

Βρετανία: Αποκλείστηκε από την κούρσα διαδοχής των Συντηρητικών η πρώην υπουργός Εσωτερικών

22:53

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 70 δολάρια το WTI

22:21

Ανοδικά ο χρυσός μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

22:16

Attica Bank: Ανασυγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο