Βιομηχανία: Ξεπαγώνουν οι επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιομηχανία: Ξεπαγώνουν οι επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους
Προς των πυλών η ΚΥΑ που θα ενεργοποιήσει στη χώρα μας τον μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης από το προσωρινό και έκτακτο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων (TCTF), ώστε οι επιλέξιμες επιχειρήσεις να αποζημιωθούν για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο 1.4.2023 – 30.6.2024.

Ενεργοποιείται και στη χώρα μας ο μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών, που προβλέπεται στο προσωρινό και έκτακτο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων (TCTF) το οποίο θέσπισε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει υπογραφεί ήδη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα και από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός.

Η δρομολόγηση των επιδοτήσεων γίνεται πάντως με σημαντική καθυστέρηση, καθώς το μέτρο βρίσκεται σε ισχύ από τις 19 Δεκεμβρίου 2023. Μάλιστα, όπως είχε επισημάνει ήδη από τον Μάιο σε επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), το εν λόγω μέτρο όχι μόνο έχει ήδη εφαρμοστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και έχουν εκταμιευτεί τα αντίστοιχα ποσά.

Με βάση τον μηχανισμό, για τις επιλέξιμες βιομηχανίας δικαιούνται επιδότησης, το ποσό υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου που λαμβάνει υπόψη τη διαφορά του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας την επιλέξιμη περίοδο από 1.4.2023- 30.6.2024 με το κόστος ενέργειας κατά την περίοδο αναφοράς, ήτοι το 2021, προσαυξημένη κατά 50%, εφόσον επιπλέον πληρούνται συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια.

Κριτήρια χορήγησης

Για να δικαιούται μία βιομηχανία επιδότησης, δεν χρειάζεται μόνο να ανήκει στους επιλέξιμους κλάδους που καθορίζονται στο πλαίσιο (και στους οποίους το υψηλό ενεργειακό κόστος υπονόμευση τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους). Προϋπόθεση επίσης αποτελεί η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) κάθε επιλέξιμης βιομηχανίας για την επιλέξιμη περίοδο (2023) αφενός να είναι μικρότερη του 40% της ΑΠΑ της στην περίοδο αναφοράς (2021), αφετέρου η ΑΠΑ της στην ίδια περίοδο συνυπολογίζοντας την ενίσχυση πρέπει σωρευτικά να είναι μικρότερη του 70% της ΑΠΑ στην περίοδο αναφοράς 2021.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, οι ελληνικές βιομηχανίες οι οποίες τελικά θα λάβουν την ενίσχυση να είναι πολύ λίγες. Επίσης, για την περίοδο από 1.2.2024-30.6.2024, οπότε και οι τιμές στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά είναι μειωμένες, το υπολογιζόμενο ποσό προς ενίσχυση θα είναι μηδενικό. Το ποσό της ενίσχυσης θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό (παράγραφος 12).

Επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται για το 70% της κατανάλωσης στην αντίστοιχη περίοδο αναφοράς και επιπλέον ότι μειώνεται κατά 20%, η Ένωση εκτιμά ότι το τελικό ποσό της ενίσχυσης δεν θα ξεπεράσει τα 40εκ ευρώ, ως προς τα 150 εκ ευρώ που έχουν εγκριθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Επενδύσεις 1,34 δισ. ευρώ από τον ΔΕΣΦΑ την επόμενη 3ετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider