Κίνα: Επιτάχυνση 0,6% του πληθωρισμού τον Αύγουστο - Σε χαμηλό 3,5 ετών ο «πυρήνας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Επιτάχυνση 0,6% του πληθωρισμού τον Αύγουστο - Σε χαμηλό 3,5 ετών ο «πυρήνας»
Με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου εξαμήνου επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Αύγουστο.

Με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου εξαμήνου επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Αύγουστο, με την άνοδο να οφείλεται στο υψηλότερο κόστος των τροφίμων μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα κα όχι στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Το Πεκίνο το δεύτερο εξάμηνο καλείται να βρει λύσεις απέναντι στην παρατεταμένη ύφεση που πλήττει το real estate, την επίμονη ανεργία και το χρέος.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός κλιμακώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έναντι αύξησης 0,5% τον Ιούλιο, αλλά κάτω από την πρόβλεψη του Reuters για 0,7%. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού από τις φονικές πλημμύρες μέχρι τον καύσωνα έχουν ωθήσει ανοδικά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, εντείνοντας τις πιέσεις στις τιμές.

«Ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Αύγουστο οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και τον βροχερό καιρό», τονίζει στατιστικολόγος της NBS, εξηγώντας πως οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, η πρώτη θετική μέτρηση από τον Ιούνιο του 2023. «Η ανάκαμψη ήταν πιο ήπια από ό,τι αναμένονταν και δεν καθησύχασε την αγωνία για τις αποπληθωριστικές τάσεις» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο λεγόμενος... «πυρήνας», που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, παρουσίασε άνοδο 0,3% τον Αύγουστο -χαμηλό σχεδόν 3,5 ετών- ενώ το γουάν υποχωρεί έναντι του δολαρίου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι κινεζικές μετοχές δέχονται πιέσεις το πρωί της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουλάχιστον 24 νεκροί εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι στο Βιετνάμ

Πεζεσκιάν: Την Τετάρτη η πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ μετά την εκλογή του

Ισόπαλοι Τραμπ και Χάρις στις προθέσεις ψήφου

gazzetta
gazzetta reader insider insider