Την εκτίμηση πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σε 2,5% φέτος και στο 2,2% το 2025, για να υποχωρήσει κάτω από το όριο που θέτει η ΕΚΤ (2%) το 2027 μεταφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα από την περιοδική της έκδοση «Inflation Monitor», εκτιμώντας πως οι πιο μεγάλες πιέσεις θα προέρχονται από τις υπηρεσίες.
Επίσης, για την πορεία των επιτοκίων, μεταφέρει την εκτίμηση για μία ακόμη κίνηση 25-50 μονάδες έως τον Δεκέμβριο, αλλά και για νέες κινήσεις το 2025.
Ειδικότερα, για τον πληθωρισμό επισημαίνει ότι οι συναινετικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο υποδηλώνουν αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού για τις περισσότερες προηγμένες χώρες για το 2024-2025 και σύγκλιση στο 2%.
Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε περαιτέρω στο 2,2% τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο (2,6%) και τον Ιούνιο (2,5%). Αυτό οφείλεται στη σημαντική πτώση του πληθωρισμού της ενέργειας και στην περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών. Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων) υποχώρησε στο 2,8% τον Αύγουστο του 2024 από 2,9% τον Ιούλιο και τον Ιούνιο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται επίσης στην επιβράδυνση του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών που αντιστάθμισε τον αυξημένο ρυθμό πληθωρισμού των υπηρεσιών.
Ο βασικός πληθωρισμός του ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Αύγουστο, σε αντίθεση με την ένδειξη του Ιουλίου. Ο ετήσιος ονομαστικός πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ στην Ελλάδα επιταχύνθηκε περαιτέρω στο 3,2% τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο (3,0%) και τον Ιούνιο (2,5%).
Αυτό σχετίζεται με αυξήσεις του πληθωρισμού στα συστατικά των μη επεξεργασμένων τροφίμων, της ενέργειας και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,7% τον Ιούλιο του 2024 από 3,4% τον Ιούνιο, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7% τον Αύγουστο, αντανακλώντας υψηλότερο ποσοστό για τη συνιστώσα μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών που αντισταθμίζεται από χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού για τις υπηρεσίες.
Επίσης, ο ονομαστικός μισθός ανά εργαζόμενο θα αυξάνεται με ρυθμό περίπου 5% τα επόμενα χρόνια.
Τι λέει για νέα μείωση επιτοκίων
Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές το 2024 κατά 50 μονάδες βάσης συνολικά, ενώ έως τον Δεκέμβριο αναμένεται τρίτη μείωση επιτοκίων, είτε κατά 25 είτε κατά 50 μ.β. (πιθανότητες: 48% και 52% αντίστοιχα).
Η ΕΚΤ αποφάσισε, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR), δηλαδή το επιτόκιο μέσω του οποίου κατευθύνει τη νομισματική πολιτική, κατά 25 μβ, σε 3,5% από 3,75% προηγουμένως. Επίσης, καθόρισε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκε σε 3,65% και 3,90% αντιστοίχως.
Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η περίοδος μέχρι τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου είναι σχετικά σύντομη και ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει εξαρτώμενη από τα δεδομένα από τις αποφάσεις της για τον καθορισμό των επιτοκίων.