Ντράγκι: Κάλεσμα για κοινές επενδύσεις σε καινοτομία, άμυνα, δίκτυα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Κάλεσμα για κοινές επενδύσεις σε καινοτομία, άμυνα, δίκτυα
Μάριο Ντράγκι / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
«Για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, είναι απαραίτητες κοινές επενδύσεις για έρευνα και προμήθεια στον αμυντικό τομέα και τα δίκτυα είναι απαραίτητες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ισχυρή σύσταση στην Ευρώπη στην ομιλία του στους εκλεγμένους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ενίσχυση της καινοτομίας, του αμυντικού τομέα και των δικτύων και μέσα από κοινές επενδύσεις απήυθυνε ο ειδικός σύμβουλος της Κομισιόν και πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι παρουσιάζοντας την Έκθεση για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επανέλαβε ότι στην έκθεση περιέχεται ανάλυση για τις επενδύσεις που χρειάζονται έως 800 εκατ. επενδύσεις κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «αυτές δεν είναι νέες επενδυτικές ανάγκες, αλλά είναι ανάγκες που απαιτούνται για να υλοποιήσουμε τους υπάρχοντες στόχους».

«Ζητάμε από το προσωπικό της Κομισιόν και του ΔΝΤ να κάνουμε προσομοιώσεις για να δούμε πως θα χρηματοδοτήσουμε τις επενδύσεις αυτές», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αν η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιήσει αυτή τη στρατηγική οι κεφαλαιαγορές θα είναι πιο ανοιχτές να χρησιμοποιήσουν την ιδιωτική αποταμίευση».

«Για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, είναι απαραίτητες κοινές επενδύσεις για έρευνα και προμήθεια στον αμυντικό τομέα και τα δίκτυα είναι απαραίτητες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές, γεωπολιτικό κατακερματισμό και κρίση στην βιομηχανία της. Επικρατεί μία εποχή που τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα αμφισβητούνται και οι οικονομικές εξαρτήσεις θεωρούνται πλέον αδυναμίες. Η Ευρώπη, κατά τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε αυτές τις αλλαγές καθώς είναι η πιο ανοιχτή οικονομία με εμπόριο που ξεπερνά το 50%, υστερεί σημαντικά στις νέες τεχνολογίες καθώς εισάγει πάνω από το 80% και διαθέτει τις υψηλότερες τιμές ενέργειες.

«Δεν είναι ότι θα βρεθούμε ξαφνικά φτωχοί και εξαρτημένοι από άλλους, αλλά συν τω χρόνω θα έχουμε λιγότερη ευημερία, ασφάλεια και ελευθερία να επιλέξουμε το μέλλον μας», ανέφερε.

Όπως διαμήνυσε, η έκθεση αυτή, «δεν αφορά μόνο το μέλλον της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την κοινή δέσμευση που πρέπει να λάβουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Κατά τον Ντράγκι, είναι απαραίτητη η αύξηση της κοινής συζήτησης μεταξύ ομάδων - χωρών και αύξηση του μεριδίου των κοινών προμηθειών και δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη.

Έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι «θα ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις εάν υπάρχει θέληση για αλλαγή με πλατιά δημοκρατική στήριξη. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε την απαραίτητη δύναμη και θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας».

Η στρατηγική που προτείνει ώστε η Ευρώπη να αλλάξει πορεία, με ρεαλιστικές λύσεις και με βάση τις διαθέσιμες επιλογές βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Να κλείσει το «κενό» της καινοτομίας με ΗΠΑ και Κίνα

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το βασικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι παραμένουν αφανείς στην οικονομία οι επιχειρήσεις με νέες τεχνολογίες.

«Η καινοτομία δεν βρίσκει συνέργειες, δεν μεταφράζεται σε επιχειρηματική επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτό, προτείνει ολική αναμόρφωση του οικονομικού περιβάλλοντος, με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στην πρώτη γραμμή, ώστε να είναι πιο εύκολο για τους Ευρωπαίους ερευνητές να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

Ακόμη, η έκθεση περιέχει τη δημιουργία νέου καταστατικού για τις καινοτόμες επιχειρήσεις και άρδην αναθεώρηση των επενδύσεων του δημοσίου χρήματος και προτεραιοποίηση της προώθησης των νέων τεχνολογιών.

«Οι δαπάνες για την καινοτομία να επεκταθούν και να επανεστιαστούν με μεγαλύτερο μερίδιο για τις ρηξικέλευθες τεχνολογίες», δήλωσε.

Συμπλήρωσε ότι « το κρίσιμο για την Ευρώπη θα είναι να εντάξουμε νέες τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη στον βιομηχανικό τομέα», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει «να μην προσπαθούμε να περιορίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη αλλά να την κατανοήσουμε και να επωφεληθούμε από αυτήν».

2. Κοινός σχεδιασμός για απανθρακοποίηση και ανταγωνιστικότητα

Η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθεί συντονισμένες πολιτικές, σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να έρθει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και αύξηση επενδύσεων σε δίκτυα», είπε.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η εστίαση πρέπει να είναι στην αύξηση των σημείων διασύνδεσης, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι η έκθεση προτείνει διαμορφωμένη προσέγγιση ανάλογα με κάθε τομέα της οικονομίας.

3. Αύξηση της ασφάλειας και μείωση των εξαρτήσεων

«Η ειρήνη είναι πρωταρχικός στόχος της Ευρώπης» και έτσι ο Ντράγκι συστήνει μαζικές επενδύσεις με μία πραγματική πολιτική εξωτερικών υποθέσεων και κοινό σχεδιασμό.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αποκαλύπτει η Έκθεση Ντράγκι για την επόμενη μέρα της ΕΕ και των κοινοτικών κονδυλίων

Ο Μάριο έριξε το «γάντι» και ο μαραθώνιος αρχίζει - Και για την Ελλάδα

Οι μεγάλες ψηφιακές διαφορές της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και την Κίνα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider