Νορβηγία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια
Αμετάβλητο σε υψηλό 16 ετών και στο 4,50% διατήρησε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας το επιτόκιο πολιτικής της, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο. Όπως ανακοίνωσε, τυχόν περικοπές πρέπει να περιμένουν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Αμετάβλητο σε υψηλό 16 ετών και στο 4,50% διατήρησε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας το επιτόκιο πολιτικής της, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο. Όπως ανακοίνωσε, τυχόν περικοπές πρέπει να περιμένουν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Η επιτροπή κρίνει ότι εξακολουθεί να χρειάζεται μια περιοριστική νομισματική πολιτική για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο εντός εύλογου χρονικού ορίζοντα», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Οι οικονομολόγοι διχάστηκαν σχετικά με το πότε η Norges Bank θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων από το Reuters να προβλέπουν περικοπή τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ μια μειοψηφία επεσήμανε τον Μάρτιο του 2025 ως το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα.

«Η πρόβλεψη σε αυτήν την έκθεση υποδηλώνει ότι το επιτόκιο πολιτικής θα παραμείνει στο 4,5% μέχρι το τέλος του 2024 πριν μειωθεί σταδιακά από το πρώτο τρίμηνο του 2025», ανέφερε η τράπεζα.

Η απόφαση της Norges Bank έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατες αποφάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την Τετάρτη μια αναμενόμενη σειρά περικοπών επιτοκίων με μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία ήρθε μετά την πρόσφατη χαλάρωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων.

Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η νορβηγική κεντρική τράπεζα πρέπει να εξισορροπήσει τον πληθωρισμό που κυμαίνεται άνω του στόχου της ΕΕ, και ο οποίος επιδεινώνεται από την πτώση του νομίσματος, με μια οικονομία «ψύξης» που τώρα βλέπει χαμηλή συνολική ανάπτυξη.

Η Norges Bank τον Ιούνιο απέσυρε την πρόβλεψή της για χαλάρωση πολιτικής στις αρχές του 2025, από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο «για κάποιο χρονικό διάστημα μπροστά» χωρίς να διευκρινίσει πόσο καιρό.

«Η πρόβλεψη έχει αλλάξει ελάχιστα από την έκθεση του Ιουνίου, αλλά δείχνει μια ελαφρώς ταχύτερη πτώση του επιτοκίου πολιτικής μέχρι το 2025», δήλωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα.

Η Norges Bank μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2025, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ (εξαιρουμένου του πετρελαίου) θα αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 1,1%, κάτω από την ανάπτυξη 1,3% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider