Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στο 50% για έκτο συνεχόμενο μήνα την Πέμπτη, όπως ευρέως αναμενόταν από τις αγορές, διαμηνύοντας ότι παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους πληθωριστικούς κινδύνους, ωστόσο σταδιακά αφαιρεί από το κάδρο το ενδεχόμενο περαιτέρω νομισματικής σύσφιξης.
Η αλλαγή στην φρασεολογία και τις διατυπώσεις στο ανακοινωθέν σηματοδοτεί ότι τελικά θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων, που βεβαίως θα αργήσουν να έρθουν -σύμφωνα με το Βloomberg- καθώς αποσαφήνισε ότι «τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε περίπτωση που προβλέπεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων».
Τούρκοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνεται όπως αποτυπώνεται στους επίμαχους δείκτες του τρίτου τριμήνου. Παράλληλα, εμφανίζονται αισιόδοξοι για βελτίωση των πιέσεων στις υπηρεσίες. «Πιστεύουμε ότι η σημερινή απόφαση υποστηρίζει την άποψή μας για μειώσεις επιτοκίων από τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Oκάν Ερτέμ, ανώτερος οικονομολόγος στην Turk Ekonomi Bankasi.
Η τουρκική λίρα επέκτεινε για λίγο τα κέρδη της με άνοδο έως και 0,2% πριν διαπραγματευτεί στα 34,0285 ανά δολάριο ΗΠΑ ενώ στα πράσινα ντύνονται και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με τον Borsa Istanbul 100, μάλιστα, να επιδίδεται σε ράλι 2%, που αποτελεί ενδοσυνεδριακό υψηλό την Πέμπτη.
Ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα αποκλιμακώθηκε τον Αύγουστο στο 52%, αλλά παραμένει αρκετά πάνω από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για 38% στο τέλος του 2024. Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ήταν στο 2,47% τον Αύγουστο, χαμηλότερα του αναμενόμενου, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση ήταν στο 3,23%, ενώ σε ετήσια βάση ήταν στο 61,78%. Η ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκίας ήταν μικρότερη του αναμενόμενου το δεύτερο εξάμηνο -στο 2,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα.