BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5% τον Σεπτέμβριο - Σε υψηλό 30 μηνών η στερλίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5% τον Σεπτέμβριο - Σε υψηλό 30 μηνών η στερλίνα
Aμετάβλητα στο 5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Aμετάβλητα στο 5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, μετά την μείωση του Αυγούστου, μειώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή της σε βρετανικά κρατικά ομόλογα κατά ακόμη 100 δισ. λίρες τους επόμενους 12 μήνες. Η απόφαση έρχεται έπειτα από την jumbo περικοπή 50 μονάδων βάσης από Fed, όπου ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ έστειλε ψύχραιμο μήνυμα για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (ΜPC) της BoE ψήφισε 8-1 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερό επίπεδο ενώ αξιολόγησε την μεικτή εικόνα που παρουσίασε η βρετανική οικονομία, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει σταθερά τον στόχο του 2%, αλλά οι αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες - που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου - ανέβασαν ταχύτητα στο 5,6% τον Αύγουστο.

Παράλληλα, οι αυξήσεις μισθών διολίσθησαν σε χαμηλό άνω των δύο ετών το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά παραμένουν σχετικά υψηλές στο 5,1%. Ο διοικητής της ΒοΕ, Άντριου Μπέιλι επεσήμανε ότι με βάση την εικόνα του πληθωρισμού, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί εκ νέου η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

«Αλλά είναι ζωτικής σημασίας ο πληθωρισμός να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην μειώσουμε τα επιτόκια ούτε πολύ γρήγορα ούτε σε μεγάλο βαθμό» προειδοποίησε με δήλωσή του, ενώ στον απόηχο της απόφασης, η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,7% στα 1,3307 δολάρια, που αποτελεί υψηλό 30 μηνών (σσ: από τον Μάρτιο του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερή στο 2,2%. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανεργία πέτυχε απροσδόκητη μείωση 0,2% στο 4,2% το δεύτερο τρίμηνο, παρά τις προβλέψεις για αύξηση, αφού οι εταιρείες προέβησαν σε νέες προσλήψεις. Η απασχόληση στη χώρα αυξήθηκε κατά 97.000, πολύ περισσότερο από την αύξηση κατά 3.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ προς Apple: Ανοίξτε το λογισμικό του iPhone αλλιώς θα υπάρξουν πρόστιμα

Τι θα έφερνε η εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit σε ΕΕ και τράπεζες

Πώς κρίνουν οι αναλυτές την «επιθετική» κίνηση της Fed

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider