To βήμα της UniCredit να αποκτήσει το 9% της Commerzbank εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν μια διασυνοριακή τραπεζική συγχώνευση θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περισσότερες εξαγορές και να ταρακουνήσει τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα. Η ιταλική τράπεζα εξέφρασε ενδιαφέρον για συγχώνευση με την γερμανική ομόλογό της, ενώ ο CEO Aντρέα Ορσέλ τόνισε πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», όπως και να μην γίνουν νέες κινήσεις.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα σενάρια του mega τραπεζικού deal UniCredit - Commerzbank
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές χαιρέτησαν την απόφαση της UniCredit, εκτιμώντας πως θα μπορούσε να εκκινήσει παρόμοιες πρωτοβουλίες στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης - ο οποίος συχνά θεωρείται πιο κατακερματισμένος από ό,τι στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα, θετικό κλίμα επικρατεί και στις αγορές με την μετοχή της Commerzbank να εκτινάσσεται 20% την ημέρα που ανακοινώθηκε το deal με την UniCredit.
Αναλυτές της Berenberg εκτιμούν ότι μια πιθανή συμφωνία συγχώνευσης έχει «στρατηγική αξία» αν και τα άμεσα οικονομικά οφέλη μπορεί να είναι ήπια για την UniCredit. Η Axiom Alternative Investments, χαρακτήρισε την εξαγορά του μεριδίου ως «φανταστική κίνηση» που έχει νόημα λόγω της ενισχυμένης επιρροής που θα αποκτήσει η UniCredit στην γερμανική αγορά.
Σύμφωνα με τον Αρνό Ζουρνό, ανώτερο αντιπρόεδρο της αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της DBRS, η UniCredit είναι ήδη καθ' οδόν για να γίνει κορυφαία τράπεζα στην Ευρώπη, ενώ υπάρχει μια «διττή λογική» πίσω από την κίνηση της UniCredit, καθώς της επιτρέπει να διευρύνει το αποτύπωμά της και στην πολωνική αγορά.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Ανοίγει η πόρτα διασυνοριακών συγχωνεύσεων στην ΕΕ;
«Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να είναι εταίροι, αλλά εξακολουθούν να ανταγωνίζονται μερικές φορές. Γνωρίζω, λοιπόν, ότι από την σκοπιά της ΕΕ —από την άποψη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής— υπάρχει όρεξη για περισσότερη ενοποίηση. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν μερικά εμπόδια που το καθιστούν δύσκολο, ειδικά από τη ρυθμιστική σκοπιά», εξήγησε.
Η UniCredit συνεχίζει να εκπλήσσει τις αγορές με κάποια εντυπωσιακά τριμηνιαία κέρδη (8,6 δισ. ευρώ πέρυσι, ετήσιο άλμα 54%), ενώ όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παίρνουν θέση για διατραπεζικές συγχωνεύσεις, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να επισημαίνει πως ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση.
«Η γερμανική τραπεζική δομή έχει καθυστερήσει πολύ για μια διαδικασία εξυγίανσης. Ουσιαστικά, το Βερολίνο εξακολουθεί να έχει σχεδόν τις μισές τράπεζες στην Ευρωζώνη, που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το μερίδιό της στο ΑΕΠ. Επομένως, οποιαδήποτε διαδικασία ενοποίησης θα ήταν ευπρόσδεκτη τώρα», αποσαφηνίζει ο Ρέιντ Γκροπ, πρόεδρος του Hall Institute for Economic Research σύμφωνα με το CNBC.