Η αγορά σωστά τιμολόγησε, οι αναλυτές όχι...Η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου φαίνεται πως κινήθηκε με βάση το τι ήθελαν οι αγορές και όχι τόσο το τι υποδείκνυαν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία (ειδικά από τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή).
Μετά την «επιθετική» μείωση κατά 50 μονάδες βάση από τη Fed, η σπέκουλα πήρε φωτιά σχετικά με το αν ο Τζερόμ Πάουελ και υπόλοιποι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας γνωρίζουν ή βλέπουν κάτι παραπάνω και πιο δυσχερές για την αμερικανική οικονομία, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών. Αρκετοί είναι αυτοί μάλιστα που παρομοιάζουν την τρέχουσα μείωση των επιτοκίων με ανάλογες καταστάσεις τύπου 2001 και 2007, όταν η Fed ξεκίνησε επίσης τον κύκλο χαλάρωσης κατά 50 μονάδες βάσης, με την οικονομία των ΗΠΑ να βουλιάζει σε ύφεση και βαθιά κρίση λίγους μήνες αργότερα (επίθεση 11ης Σεπτεμβρίου και ενυπόθηκα δάνεια).
Ωστόσο, παρά τα όποια σχόλια πανικού ορισμένων αναλυτών και μεγάλων μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση αυτή τη φορά φαίνεται να είναι διαφορετική. Όπως σχολιάζει ο Πολ Ντόνοβαν επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, «ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ ξεκίνησε με μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης - το είδος της κίνησης που συνήθως σημαίνει μια κίνηση έκτακτης ανάγκης. Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν πλήρη επίπεδα απασχόλησης, σταθερή κατανάλωση και αυξανόμενους πραγματικούς μισθούς. Δεν πρόκειται για κίνηση έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι εύλογο να ισχυριστεί κανείς ότι ο πρόεδρος της Fed γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουν οι οικονομολόγοι (ειδικά μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου). Το γεγονός ότι ένας διοικητής της Fed διαφώνησε για πρώτη φορά (η M. Bowman) μετά από 19 χρόνια βοήθησε στο να καταλαγιάσουν τα όποια αισθήματα πανικού» αναφέρει ο Ντόνοβαν.
Τι πέτυχε η σύσφιξη της Fed; Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια έχει περάσει, ανεξάρτητα από την πολιτική της Fed. Η πολιτική της Fed μπορεί να αυξάνει τον πληθωρισμό σήμερα μέσω μέτρων για τις τιμές των κατοικιών. Τα επιτόκια έπρεπε να αυξηθούν από τα επίπεδα του 2021, αλλά η ήπια οικονομική προσγείωση οφείλεται στη μεσαία τάξη των ΗΠΑ και όχι στον πρόεδρο της Fed Πάουελ» καταλήγει ο ίδιος σε σημείωμά του.
Από τη μεριά του ο Σάλομον Φίλντερ, οικονομολόγος της Berenberg, επισημαίνει πως η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης (αν και ανέμενε και αυτό μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης) δεν αλλάζει ουσιαστικά τις προοπτικές μια ισχυρής οικονομίας.
«Ενώ το αναθεωρημένο dot plot δείχνει πλέον πιο απότομες μειώσεις επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια, το τελικό επιτόκιο του μακροπρόθεσμου στόχου αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,9% από 2,8% τον Ιούνιο» επεσήμανε. Ο επενδυτικός οίκος διαφωνεί με τη Fed (και τις αγορές OIS) στο εξής. Καθώς η δημοσιονομική πολιτική κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει πολύ χαλαρή, η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να σταματήσει τις μειώσεις όταν το επιτόκιο πολιτικής φτάσει στο 4% εάν θέλει να αποφύγει μια επακόλουθη αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
H ING εστιάζει στη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ. «Ακούγοντας τον Πάουελ συμπεραίνουμε πως είναι ξεκάθαρα "bullish" για την οικονομία. Αυτή δεν είναι μια Fed που φοβάται μια υλική επιβράδυνση. Απλώς βλέπει τους κινδύνους να εξισορροπούνται μεταξύ του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας. Η Fed δεν φοβάται την ύφεση και θα μειώσει τα επιτόκια μόνο για να χαλαρώσει την περιοριστική της πολιτική. Αυτό ασκεί ανοδική πίεση στα ομόλογα μεγαλύτερης ωρίμανσης, καθώς πλησιάζουν τις τιμές σε πολύ πιο σοβαρό βαθμό χαλάρωσης».
Αναλυτές της Pimco, εκτιμούν από τη μεριά του πως η αμερικανική οικονομία δε βρίσκεται καν στο χείλος της ύφεσης. Οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ανθεκτικές και η αύξηση των επενδύσεων φαίνεται να επιταχύνεται. Ωστόσο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, η Fed φαίνεται να εστιάζει στο να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ και η αγορά εργασίας θα παραμείνουν ισχυρές ευθυγραμμίζοντας τη νομισματική πολιτική με τη σημερινή οικονομία – η οποία φαίνεται πολύ πιο «φυσιολογική» τώρα που οι σειρές κραδασμών που σχετίζονται με την πανδημία που οδήγησαν σε υψηλό πληθωρισμό έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει.
«Πιστεύουμε ότι η Fed βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της (100 δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους). Ωστόσο, η Fed παραμένει εξαρτημένη από δεδομένα. Εάν η αγορά εργασίας επιδεινωθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, αναμένουμε από τη Fed να κάνει πιο επιθετικές μειώσεις» τόνισαν.
Η ABN Amro, αναφέρει πως η Fed στρώνει το χαλί για το soft landing, δηλαδή την ήπια προσγείωση της οικονομίας. «Το μεγάλο βήμα που καταγράφεται είναι το δείγμα εμπιστοσύνης των αξιωματούχων της Fed ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο. Πρόκειται για μια προσέγγιση στα επιτόκια προς μια ουδέτερη ζώνη και όχι για μια κίνηση πανικού για καταπολέμηση μιας επικείμενης ύφεσης.