Noval Property: Ποια είναι τα projects που «τρέχει» η ΑΕΕΑΠ – Το portfolio και οι μισθωτές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Noval Property: Ποια είναι τα projects που «τρέχει» η ΑΕΕΑΠ – Το portfolio και οι μισθωτές
Ποιες μεγάλες επενδύσεις προωθεί και ολοκληρώνει η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco και πότε. Έρχονται νέα έσοδα από το 2025. Γιατί η διοίκηση της εισηγμένης κάνει λόγο για ποιοτικό χαρτοφυλάκιο. Τι είπε σε αναλυτές.

Μέχρι και το 2025, η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco, θα ολοκληρώσει τέσσερα έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις άνω των 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σε ένα έχει συμμετοχή 50% σε κοινοπραξία με την επενδυτική Brook Lane Capital (το The Grid, συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι), ενώ ορίζοντα το 2028 έχει το μεγάλο έργο ανάπλασης των πρώην βιομηχανικών χώρων του ομίλου Viohalco στην οδό Πειραιώς, συνολικού ύψους 169 εκατ. ευρώ.

Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή ενημέρωση της ΑΕΕΑΠ προς τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, με την εισηγμένη να προωθεί, όπως προκύπτει, αυτή την περίοδο πέντε μεγάλες επενδύσεις, εκ των οποίων οι δύο ολοκληρώνονται εντός της χρονιάς και θα ξεκινήσουν να παράγουν έσοδα από το 2025.

Η ποιοτική διασπορά χαρτοφυλακίου και οι μισθωτές

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, η ΑΕΕΑΠ διακρίνεται για μια «υγιή» διασπορά χαρτοφυλακίου της, τόσο ανά κατηγορία ακινήτων όσο και μισθωτών, με την αλυσίδα ΙΚΕΑ να αποτελεί τον μεγαλύτερο μισθωτή της Noval αυτή την στιγμή (σε ποσοστό 17%), ενώ ακολουθούν σε ποσοστό 13% ο μητρικός όμιλος Viohalco και με 10% η Zeus International, που, ως γνωστόν, διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Wyndham Grand, ιδιοκτησίας της Noval Property, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Επιπλέον, η εισηγμένη έχει αυξήσει και το ποσοστό του «πράσινου» χαρτοφυλακίου και σχεδόν το ένα τέταρτο (1/4) του χαρτοφυλακίου είναι πιστοποιημένο με διεθνείς πιστοποιήσεις, σύμφωνα με τον CEO της ΑΕΕΑΠ. Ειδικότερα, ποσοστό 22% από τα 609 εκατ. ευρώ που ανέρχεται η εύλογη αξία χαρτοφυλακίου επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ αντιστοιχεί σε κτίρια με αειφόρα χαρακτηριστικά. Η πιο πρόσφατη προσθήκη φορά στο κέντρο logistics στη Μάνδρα.

Τα projects

Ειδικότερα, όσον αφορά στα σε εξέλιξη που ολοκληρώνονται φέτος, το πρώτο είναι το οικιστικό συγκρότημα σε πρώην ακίνητο ιδιοκτησίας της εταιρείας στο Μετς, επί της οδού Αρδηττού, επιφάνειας 4.258 τετραγωνικών μέτρων, ύψους 10,2 εκατ. ευρώ. Τμήμα της επένδυσης (30%) έχει μισθωθεί, ενώ συνεχίζονται οι σχετικές συμφωνίες, με το έργο να αναμένεται να φέρει έσοδα από το 2025.

Αντίστοιχα από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει να παράγει έσοδα και το γραφειακό συγκρότημα υπό κατασκευή στην οδό Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι ύψους 32 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα, που είναι επιφάνειας 20.769 τ.μ., έχει προ-μισθωθεί πλήρως (100%) και αναμένεται και αυτό να τελειώσει μέσα στο 2024.

Την επόμενη χρονιά πρόκειται να ολοκληρωθεί το έτερο «πράσινο» κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Κηφισίας 199, επιφάνειας 6.678 τ.μ. (επένδυση ύψους 13,2 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έχει μπει για τον Ιούνιο του 2025 και, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ, προχωρούν και σε αυτό το ΄ργο οι μισθώσεις.

Επίσης για το 2025 έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση της κατασκευής για το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα «The Grid», επιφάνειας 61.520 τ.μ., επίσης στην οδό Χειμάρρας (10- 12) στο Μαρούσι. Το ύψος της ύψος επένδυσης που αναλογεί στη Noval (50%) φτάνει τα 55 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το υπόλοιπο 50% ανήκει στην Brook Lane Capital, ως αποτέλεσμα της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει οι δύο πλευρές. Το συγκεκριμένο project έχει προ - μισθωθεί σε ποσοστό 47%.

«Τα δύο από τα κτίρια έχουν ήδη μισθωθεί στην ΕΥ και είμαστε στη διαδικασία να μισθώσουμε και τα υπόλοιπα δύο», ανέφερε ο κ. Καπετανάκος.

Τέλος, όσον αφορά στο μεγαλύτερο project της Noval Property που αφορά στην ανάπλαση των πρώην βιομηχανικών χώρων του ομίλου Viohalco στην οδό Πειραιώς, ύψους 169 εκατ. ευρώ, επιφάνειας 106.000 τ.μ. με προγραμματιζόμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης κατασκευής το 2028, αναμένονται εξελίξεις προσεχώς. Ο CEO της ΑΕΕΑΠ, κ. Καπετανάκος, ανέφερε ότι «αναμένουμε το Προεδρικό Διάταγμα μέσα στους επόμενους μήνες ώστε την επόμενη χρονιά να προχωρήσουμε με τις οικοδομικές άδειες και τις κατασκευαστικές εργασίες στη συνέχεια».

Ανοδικά μεγέθη

Υπενθυμίζεται ότι προχτές η Noval ανακοίνωσε μεγέθη 6μήνου 2024, με αύξηση 15% περίπου των εσόδων από μισθώματα στα 15,9 εκατ. ευρώ, έναντι 13,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων (adjusted EBITDA) για την περίοδο έως 30 Ιουνίου 2024 ανήλθαν σε 9,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η εσωτερική λογιστική αξία την 30 Ιουνίου 2024 ήταν 494 εκατ. ευρώ, ενώ την 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 427 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 67 εκατ. ευρώ (16%) σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσω δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2024.

Μεταξύ άλλων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το νέο κέντρο logistics στη Μάνδρα παραδόθηκε προς χρήση στον μισθωτή, η Εταιρεία εκμίσθωσε το 30% περίπου της οικιστικής χρήσης του ακινήτου μικτών χρήσεων επί της οδού Αρδηττού 40-42 στην Αθήνα, στο οποίο είναι σε εξέλιξη εργασίες ανακατασκευής, ενώ παράλληλα η The Grid A.E., συμφερόντων Noval Property και Brook Lane Capital, υπέγραψε συμφωνία μίσθωσης με την EY Ελλάδος των γραφειακών χώρων των δύο από τα τέσσερα κτήρια του συγκροτήματος «The Grid» στο Μαρούσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στόχος τα 1.500 νέα «πράσινα» λεωφορεία το 2027 για τις Αστικές Συγκοινωνίες – Νοέμβριο ο νέος ΚΟΚ στη Βουλή

Έρχονται αλλαγές στις Πρότυπες Προτάσεις – Τα οδικά έργα «ανάσα» Αττικής και ο τομέας ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων 

Υποδομές: «Γκρίζες ζώνες» με φόντο τα μεγάλα έργα – Οι προκλήσεις, η ορατότητα, η επόμενη μέρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider