Τον δρόμο για τον τρίτο (και τελευταίο) διαγωνισμό επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης αυτόνομων μπαταριών, άνοιξε η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Με την έκδοση της ΚΥΑ, η ΡΑΑΕΥ μπορεί πλέον να καταρτίσει την προκήρυξη του διαγωνισμού, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών από τους επενδυτές.
Καθώς η προκήρυξη χρειάζεται να πάρει το πράσινο φως από την Ολομέλεια του κλάδου ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής, ο διαγωνισμός δεν αναμένεται να «βγει στον αέρα» πριν από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως συνέβη και στις δύο δημοπρασίες που προηγήθηκαν, η υποβολή προσφορών θα διαρκέσει 6 εβδομάδες, επομένως τοποθετείται στα μέσα Νοεμβρίου η διαδικασία ανακήρυξης των έργων που θα προκριθούν από τη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά αυτόνομες μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW). Σύμφωνα με την ΚΥΑ η δημοπρατούμενη ισχύς ανέρχεται σε 200 MW, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν έργα τα οποία προορίζονται να εγκατασταθούν αποκλειστικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Δήμο Μεγαλόπολης. Ειδικά για τον Δήμο Μεγαλόπολης, η συνολική κατακυρούμενη ισχύς δεν μπορεί να υπερβεί τα 50 MW.
Επενδυτική ενίσχυση
H επενδυτική ενίσχυση έχει καθοριστεί στα 200.000 ευρώ ανά MW. Θα προκριθούν τα έργα που θα διεκδικήσουν τη μικρότερη λειτουργική ενίσχυση, με την τιμή αφετηρίας των προσφορών να έχει καθοριστεί στις 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που «ωριμάζουν» έργα στις παραπάνω περιοχές, ανεξάρτητα από το αν άλλες μονάδες τους έχουν προκριθεί από τις δύο δημοπρασίες που προηγήθηκαν. Με τις δύο πρώτες δημοπρασίες, μπήκε στις ράγες η ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος περί τα 700 MW.
Έτσι, λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση, για την είσοδό τους στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, έχουν «κλειδώσει» οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί «παίκτες» της εγχώριας αγοράς καθώς και διεθνείς Όμιλοι. Ενδεικτικά στο σχήμα στήριξης έχουν εντάξει μονάδες η Helleniq Energy, η ΔΕΗ, η Metlen, η Intrakat, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Enel, η ΗΡΩΝ και η Καράτζης.
Έργα χωρίς στήριξη
Την ίδια στιγμή, σε εφαρμογή πρόκειται να μπει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της εγκατάστασης μπαταριών στο ηλεκτρικό σύστημα, χωρίς κανενός είδους ενίσχυση, αλλά με κίνητρο την αδειοδότηση των έργων με διαδικασίες fast-track. Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου για τα απόβλητα, το οποίο άμεσα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, προσδοκία του υπουργείου είναι μέσω των αδειοδοτικών κινήτρων να αναπτυχθούν μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1,5 – 2 GW. Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα προστεθεί στις standalone μπαταρίες 1 GW που θα υλοποιηθούν μέσω του σχήματος στήριξης (και οι οποίες θα λάβουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση), καθώς και στις μονάδες 500 MW που εκτιμάται πως θα δρομολογηθούν μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις».
Το ένα μέτρο προβλέπει την αδειοδοτική πριμοδότηση για την εγκατάσταση μπαταριών σε ήδη ηλεκτρισμένα ή ώριμα ηλιακά πάρκα. Ανάλογη δυνατότητα θα έχουν και ομάδες φωτοβολταϊκών πάρκων (έργα με κοινό σημείο σύνδεσης), τα οποία με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να διαχειρίζονται από κοινού την παραγωγή τους.
Έτερο μέτρο είναι η αδειοδοτική πριμοδότηση επενδυτών για την εγκατάσταση αυτόνομων μπαταριών, και πάλι χωρίς στήριξη. Οι λεπτομέρειες αυτού του μέτρου θα εξειδικευτούν με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Το τέταρτο μέτρο αφορά ιδιοκτήτες συμβατικών μονάδων που είτε έχουν κλείσει από την 1η Ιανουαρίου 2024, ή πρόκειται να βάλουν λουκέτο στο μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές μπορούν να μετατρέψουν την άδεια παραγωγής της μονάδας τους, για το υπόλοιπο της διάρκειας ισχύος, σε άδεια αποθήκευσης για την εγκατάσταση standalone μπαταρίας. Το μέτρο αυτό μπορεί κάθε επενδυτής να το αξιοποιήσει για την εγκατάσταση έργων έως 150 MW, ώστε να αναπτυχθούν συνολικά μονάδες 450 MW.