Βρετανία: Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο
Επιβράδυνση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Βρετανία τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επιχειρήσεις φοβούνται το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότερων φόρων

Επιβράδυνση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Βρετανία τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επιχειρήσεις φοβούνται το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότερων φόρων, ωστόσο η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων είναι μία εξέλιξη που ενδεχομένως να ενθαρρύνει την Τράπεζα της Αγγλίας να εξετάσει εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του σύνθετου δείκτη υπευθύνων προμηθειών της S&P Global, σημειώθηκε υποχώρηση στις 52,9 μονάδες από τις 53,8, χάνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η S&P Global ανέφερε ότι τα στοιχεία συνάδουν με την ανάπτυξη της οικονομίας της Βρετανίας κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, περίπου στο ήμισυ του ρυθμού που καταγράφηκε νωρίτερα φέτος, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ισχυρότερος από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας διετίας.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,8 μονάδες από τις 53,7 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, επίσης χαμηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων που περίμεναν οριακή υποχώρηση στις 53,5 μονάδες.

Ελαφρώς πιο έντονη ήταν η υποχώρηση του δείκτη PMI για τον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες από τις 52,5 μονάδες προηγουμένως.

«Η μείωση του σύνθετου PMI τον Σεπτέμβριο δεν αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέα ύφεσης, αλλά αντίθετα αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί προς έναν πιο φυσιολογικό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο μετά την έκρηξη της ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο», δήλωσε ο Alex Kerr, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Το κόστος των εισροών που αντιμετώπισαν οι βρετανικές εταιρείες αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, αλλά οι εταιρείες ανέβασαν τις τιμές τους με τον ηπιότερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ εμφανίζονται πιο αισιόδοξες όσον αφορά τις προοπτικές τους, λόγω και της σχετικής σταθερότητας της οικονομίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα περιμένει σαφέστερα μηνύματα για τον πληθωρισμό προτού μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια μετά την πρώτη μείωση τον Αύγουστο.

Έρευνα του Reuters σε οικονομολόγους που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού για άλλη μια φορά φέτος, τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας - «Βαρίδι» ο γαλλογερμανικός άξονας

Η Κομισιόν προσέφυγε στον ΠΟΕ για την έρευνα αντιντάμπινγκ της Κίνας στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Στο 21% σκαρφάλωσε το ποσοστό της UniCredit στην Commerzbank

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider