Ευρωζώνη: Επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας - «Βαρίδι» ο γαλλογερμανικός άξονας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας - «Βαρίδι» ο γαλλογερμανικός άξονας
Η ώθηση που έδωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία «ξεφούσκωσε» ενώ η εντεινόμενη ύφεση της μεταποιητικής βιομηχανίας στη Γερμανία να εντείνει τις ανησυχίες για την ανάκαμψη.

Σημαντική και αιφνίδια επιδείνωση για πρώτη φορά από τον Μάρτιο παρατηρήθηκε στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, καθώς η ώθηση που έδωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία «ξεφούσκωσε» ενώ η ύφεση της μεταποιητικής βιομηχανίας στη Γερμανία εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη.

Ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στο 48,9 τον Σεπτέμβριο από 51 τον Aύγουστο - το όριο κάτω από το 50 διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση- ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διολισθήσει μόνο οριακά, στο 50,5, σύμφωνα με το Bloomberg. Η παραγωγή στη Γηραιά Ήπειρο εξασθενεί ήδη το δεύτερο τρίμηνο, με τους καταναλωτές να μην προχωρούν σε δαπάνες, ακόμη και μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού και την αύξηση των μισθών.

Ειδικότερα, ο PMI για τη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 47,2 – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης της Γαλλίας έπεσε στο 47,4 από 53,1 – πολύ κάτω από το 51,5 που προέβλεπαν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Παράλληλα, η αδύναμη ζήτηση από χώρες του εξωτερικού - ειδικά από Κίνα - επιδεινώνει επίσης τις πιέσεις στα εργοστάσια, όπως αποτυπώνεται και στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση με την Volkswagen. «Η Ευρωζώνη οδεύει προς τη στασιμότητα», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. «Λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία πτώση των νέων παραγγελιών και τις καθυστερήσεις, δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να προβλέψουμε μια περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας» πρόσθεσε.

«Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία είναι πιθανό να εντείνουν τη συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για αυτό», υπογράμμισε, ενώ επεσήμανε πως η δυναμική επιβραδύνθηκε και στο Παρίσι. Πάντως, πέρα από τις δύο κορυφαίες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, η παραγωγή συνέχισε να ανεβάζει στροφές, αλλά μόνο με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: 101,53 εκατ. ευρώ προς Ελλάδα για τις πλημμύρες από «Daniel»

Όμιλος Profile: Άλμα 71% στα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο - Στα 15,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Προς επένδυση πολλών δισ. δολαρίων στην Intel η Apollo

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider