Offshore αιολικά: Ξεμπλόκαρε το Εθνικό Πρόγραμμα – Τα επόμενα χρονικά ορόσημα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Offshore αιολικά: Ξεμπλόκαρε το Εθνικό Πρόγραμμα – Τα επόμενα χρονικά ορόσημα
Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, αποφεύχθηκε η ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού, που προέβλεπε την «πρεμιέρα» των διαγωνισμών με την παραχώρηση της περιοχής «Κρήτη 1». Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, παραμένει ο στόχος ο αντίστοιχος διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί το 2026-2027, θέμα μερικών εβδομάδων το «πράσινο φως» της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος.

Αμετάβλητη παραμένει η «δεξαμενή» των θαλάσσιων περιοχών για το πρώτο «κύμα» ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών τα οποία -σε συνδυασμό με τα έργα συνολικής ισχύος 600 MW που δρομολογούνται ανοικτά της Αλεξανδρούπολης- θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου για εγκατάσταση πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW έως το 2030.

Η ανατροπή αποσοβήθηκε με την αίσια έκβαση της αίτησης θεραπείας που είχε υποβάλει το ΥΠΕΝ για την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία έμπαινε μπλόκο σε δύο από τις έξι περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρώτο «κύμα» ανάπτυξης έργων – και πιο συγκεκριμένα, στο «Κρήτη 1» (στη Σητεία ανοικτά της Ζάκρου) και το θαλασσοτεμάχιο ανοικτά της Γυάρου. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΥΠΠΟ, που δημοσιεύθηκε χθες, η αίτηση θεραπείας έγινε δεκτή, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο περιοχές παραμένουν στη «δεξαμενή» και, βέβαια, στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΥΠΠΟ αφορούσε το «πράσινο φως» για τη ΣΜΠΕ του Εθνικού Προγράμματος, εξαιρώντας από την έγκριση το «Κρήτη 1» και το θαλασσοτεμάχιο ανοικτά της Γυάρου, «για λόγους προστασίας των εγκείμενων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι επιπλέον πρόνοιες που συμπεριέλαβε το ΥΠΕΝ για τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα», έπειτα από εισήγηση της ΕΔΕΥΕΠ, είχαν ως αποτέλεσμα να επανενταχθούν. Έτσι, πλέον το Εθνικό Πρόγραμμα αριθμεί 18 περιοχές, αφού προς ώρας παραμένει εκτός κάδρου μόνο το οικόπεδο «Κρήτη 2α και 2β», το οποίο είχε επίσης μπλοκάρει το υπουργείο Πολιτισμού.

«Πράσινο φως» στο Εθνικό Πρόγραμμα

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ στο Insider.gr, η ανακοίνωση της νέας απόφασης του ΥΠΠΟ ανοίγει τον δρόμο για να «ξεκλειδώσουν» τα επόμενα βήματα υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος. Έτσι, το πρώτο βήμα θα είναι να εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος, με απόφαση της Δ/νσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ), καθώς και το ίδιο το Εθνικό Πρόγραμμα με σχετική ΚΥΑ. Το βήμα αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Θα ακολουθήσει η ίδρυση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών για τις έξι περιοχές του πρώτου «κύματος». Η δρομολόγηση των μελετών θα πρέπει να ακολουθήσει την έγκριση της ΣΜΠΕ, καθώς όπως είναι φυσικό, είναι απαραίτητο να «κλειδώσουν» πρώτα οι θαλάσσιες περιοχές προς παραχώρηση και μετά να ερευνηθούν διεξοδικά.

Σύμφωνα με τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη, το βήμα αυτό αναμένεται να καθυστερήσει – με δεδομένη την (προσωρινή τελικά) εμπλοκή με το ΥΠΠΟ. Έτσι, τοποθετείται στις αρχές του 2025, ώστε αμέσως μετά να πάρουν τη σκυτάλη οι μελέτες των έξι περιοχών.

Πρώτος διαγωνισμός το 2026-2027

Από την άλλη πλευρά, το «ναι» στην αίτηση θεραπείας δεν αλλάζει τον προγραμματισμό σχετικά με την προτεραιοποίηση για παραχώρηση του οικοπέδου «Κρήτη 1». Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Σητείας είναι από τις περιοχές με το πλέον πλούσιο αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών.

Επίσης, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του «Κρήτη 1» να γίνει εντός της διετίας 2025-2026, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί. Ένας σημαντικός λόγος είναι πως, με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πολιτεία θα δώσει ένα ισχυρό «σήμα» στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ότι έχει ψηλά στην ενεργειακή της ατζέντα την ανάπτυξη του κλάδου των υπεράκτιων αιολικών.

Κι αυτό γιατί όχι μόνο το αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών είναι από τα υψηλότερα στη Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η χώρα μας να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, αλλά και επειδή τα offshore αιολικά αποτελούν έναν τομέα που δυνητικά θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Η «επόμενη ημέρα» μετά τη διακρατική συμφωνία

ESG: Οι νέοι κανονισμοί δεν τρομάζουν πια τους επενδυτές – Τι δείχνει έρευνα

NBG Business Seeds: Σε startup και καινοτομία «ποντάρει» η Εθνική

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider