ESG: Οι νέοι κανονισμοί δεν τρομάζουν πια τους επενδυτές – Τι δείχνει έρευνα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESG: Οι νέοι κανονισμοί δεν τρομάζουν πια τους επενδυτές – Τι δείχνει έρευνα
Οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων μετατοπίζουν τις προτεραιότητές τους σε διαφορετικούς πόρους και παθητικές επενδυτικές στρατηγικές για πρώτη φορά φέτος.

Μέχρι πρότινος, το ασαφές και περίπλοκο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις που βασίζονται στα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) αποτελούσε τροχοπέδη στην στροφή σε πιο βιώσιμες επενδύσεις. Πλέον, το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει καθώς οι κανονισμοί ESG καθίστανται πιο αυστηροί και συγκεκριμένοι, γεγονός το οποίο ενισχύει την εμπιστοσύνη των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.

Ο αριθμός των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων που αισθάνονται ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το ESG παρεμβαίνει στην ικανότητά τους να εφαρμόζουν πολιτικές βιωσιμότητας μειώθηκε περισσότερο από 50% τον περασμένο χρόνο σύμφωνα με έρευνα σε 303 ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων από όλο τον κόσμο που διεξήχθη από την FTSE Russell. Πλέον μόνο το 11% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν εμπόδιο για βιώσιμες επενδυτικές στρατηγικές ενώ το 2023, το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 29%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προοπτικές παραμένουν θετικές παρά τις συνεχιζόμενες μακροοικονομικές αντιξοότητες: το 74% των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων εφαρμόζουν και αξιολογούν ζητήματα βιώσιμων επενδύσεων στην επενδυτική τους στρατηγική. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των ερωτηθέντων είπε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για το ESG τους βοήθησε τουλάχιστον λίγο στην επίτευξη των βιώσιμων επενδυτικών τους στόχων.

Οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων ηγούνται της υλοποίησης βιώσιμων επενδύσεων ως βασικό και ολοκληρωμένο στοιχείο της συνολικής επενδυτικής τους στρατηγικής. Πιο συγκεκριμένα, το 86% των ερωτηθέντων με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση από 10 δις δολάρια και πάνω υποστηρίζουν ότι ενσωματώνουν τα θέματα βιωσιμότητας στις επενδυτικές τους στρατηγικές. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το 90% των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων συμφωνούν ότι οι κανονισμοί για βιώσιμες επενδύσεις και ESG συνέβαλαν στην επίτευξη των στόχων τους για βιώσιμες επενδύσεις το 2024, γεγονός που υποδεικνύει ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη στις επενδύσεις ESG.

Βιώσιμες επενδύσεις μέσω παθητικών στρατηγικών

Οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων μετατοπίζουν τις προτεραιότητές τους σε διαφορετικούς πόρους και παθητικές επενδυτικές στρατηγικές για πρώτη φορά φέτος.

Το 66% των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων εφαρμόζουν ή εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής βιώσιμων επενδύσεων μέσω παθητικών στρατηγικών. Η τάση αυτό μάλιστα είναι πιο αισθητή σε επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 1 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 100% των οποίων υποστήριξε ότι συμβάλουν «κάπως καλά», «πολύ καλά» ή «εξαιρετικά καλά».

«Αυτή είναι η πρώτη χρονιά στις ετήσιες έρευνές μας, όπου οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στις βιώσιμες επενδύσεις σε παθητικές παρά σε ενεργητικές στρατηγικές», αναφέρει η FTSE Russell.

Όταν ρωτήθηκαν «Πού έχετε εφαρμόσει ή σκέφτεστε να εφαρμόσετε ζητήματα βιωσιμότητας», τα δύο τρίτα (66%) των ερωτηθέντων προσδιόρισαν τις παθητικές στρατηγικές τους, σε σύγκριση με το 61% για τις ενεργητικές.

Το 2021 και το 2022, η εστίαση στη βιωσιμότητα στις ενεργητικές στρατηγικές ξεπερνούσε κατά πολύ εκείνη των παθητικών, με 86% έναντι 54% και 84% έναντι 58%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων ήταν πιο ευχαριστημένοι με την προσέγγιση της Ελβετίας στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την βιωσιμότητα , με το 73% να δηλώνουν είτε ικανοποιημένοι είτε πολύ ικανοποιημένοι με τους κανόνες της χώρας.

Η Ελβετία ακολουθεί την προσέγγιση της «διπλής ουσιαστικότητας» στις κλιματικές απαιτήσεις της, που σημαίνει ότι οι εταιρείες και οι επενδυτές πρέπει να εξηγήσουν τόσο τον αντίκτυπο της επιχείρησής τους στην κλιματική αλλαγή όσο και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ικανότητά τους να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.Οι κανόνες της χώρας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις συστάσεις της Task Force for Climate-related Financial Disclosures.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο με τους κανονισμούς της. Το μπλοκ υπήρξε ο πρωταθλητής της διπλής ουσιαστικότητας και έχει μια σειρά από πολύπλοκες απαιτήσεις ESG, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για τις γνωστοποιήσεις βιώσιμων οικονομικών, της πράσινης ταξινόμησης και των ετικετών για τα κλιματικά κριτήρια αναφοράς.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι λιγότερο προηγμένες στη θέσπιση κανόνων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, κατέγραψαν ποσοστό ικανοποίησης που φθάνει το 67%. Και οι δύο χώρες ακολουθούν την προσέγγιση της «ενιαίας σημαντικότητας» ή «επιχειρηματικής αξίας» στη ρύθμιση, που σημαίνει ότι απαιτούν μόνο τη γνωστοποίηση πληροφοριών που σχετίζονται άμεσα με τις οικονομικές επιδόσεις σε επίπεδο οντότητας, όχι με περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή συμβολή σε συστημικούς κινδύνους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Πόσο έχουν αλλάξει οι τάσεις στις επιχειρήσεις από την αρχή του έτους

ESG: Γιατί αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις εξαγωγές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider