Σνάμπελ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοεί τους «αντίθετους ανέμους» στην ανάπτυξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σνάμπελ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοεί τους «αντίθετους ανέμους» στην ανάπτυξη
Ολοένα και πιο πιθανό είναι να υποχωρήσει ξανά ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ

Ολοένα και πιο πιθανό είναι να υποχωρήσει ξανά o πληθωρισμός στον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ, παρά το γεγονός πως ο αυξημένος πληθωρισμός των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών παραμένουν.

Ωστόσο η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει τους «αντίθετους ανέμους» στην ανάπτυξη, όπως τόνισε σε ομιλία της στη γερμανική πόλη Φράιμπουργκ, και μεταδίδει το Reuters.

«Με σημάδια χαλάρωσης της ζήτησης εργασίας και περαιτέρω πρόοδο στον αποπληθωρισμό, μια βιώσιμη πτώση του πληθωρισμού πίσω στο στόχο μας στο 2% έγκαιρα γίνεται πιο πιθανή, παρά τον ακόμη αυξημένο πληθωρισμό υπηρεσιών και την έντονη αύξηση των μισθών», τόνισε.

Όπως σημειώνει με τη σειρά του το Bloomberg, αυτό ώθησε τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματα για μια μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο -νωρίτερα από ό,τι οι αξιωματούχοι φαίνονταν πρόθυμοι να δράσουν. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενίσχυσε αυτές τις προσδοκίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας στους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον πληθωρισμό θα ληφθεί υπόψη όταν καθοριστούν τα επιτόκια στις 17 Οκτωβρίου.

«Αν και η κορύφωση της νομισματικής σύσφιξης είναι πίσω μας και τα πραγματικά εισοδήματα βελτιώνονται, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται, η ανάπτυξη παραμένει ρηχή», επισήμανε η Σνάμπελ.

Οι αγορές βλέπουν περίπου 90% πιθανότητες για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων 3,5% αργότερα αυτόν τον μήνα, μετά τις κινήσεις της Fed τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Από τις 4 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου οι ακροάσεις των ορισθέντων επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider