Η Γαλλία βγαίνει στις αγορές για 12 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γαλλία βγαίνει στις αγορές για 12 δισ. ευρώ
Δημοπρασία τίτλων με διάρκεια 10 έως 30 έτη.

Στην πώληση ομολόγων προχωρά η Γαλλία, λίγες ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ περιέγραψε λεπτομερώς το σχέδιο της κυβέρνησής του για να τεθεί υπό έλεγχο το ολοένα και διογκούμενο έλλειμμα και να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας στοχεύει να αντλήσει έως 12 δισ. δολάρια σήμερα, προσφέροντας τέσσερις τίτλους με ωρίμαση 10 έως 30 έτη. Αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης μιλώντας ανώνυμα στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα, υπολόγισαν ότι χρειάζεται εξοικονόμηση περίπου 60 δισ. ευρώ για να επανέλθει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η αγορά είναι νευρική καθώς τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες και η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Ο Μπαρνιέ πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει συνταγματικά εργαλεία για να παρακάμψει την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, μια κίνηση που αυξάνει την πιθανότητα πρότασης μομφής για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ φέτος, υπερδιπλάσιο από το όριο που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τω μεταξύ, η πρόσθετη απόδοση (spread) που ζητούν οι επενδυτές για να έχουν στην κατοχή τους γαλλικά ομόλογα έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων κυμαίνεται κοντά σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν στη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Ακόμη κι έτσι, η Γαλλία κατάφερε να πουλήσει πρόσφατα ομόλογα χωρίς σημαντικά εμπόδια. Οι προσφορές στις τελευταίες δύο δημοπρασίες χρέους μακράς διάρκειας ήταν 2,6 και 2,3 φορές το προσφερόμενο ποσό, σε ευθυγράμμιση με τον μέσο όρο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Κίνδυνος για νέες απώλειες στα assets - Εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα

Γαλλία: Η δημοσιονομική «τρύπα» φοβίζει την αγορά ομολόγων – Αγγίζει αποδόσεις PIGS

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider