Γαλλία: Κίνδυνος για νέες απώλειες στα assets - Εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Κίνδυνος για νέες απώλειες στα assets - Εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα
Χωρίς φως στον ορίζοντα φαίνεται να κινείται τους τελευταίους μήνες η αγορά της Γαλλίας, με τους συνεχείς κλυδωνισμούς μετά τις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού να μην έχουν τέλος.

Χωρίς φως στον ορίζοντα φαίνεται να κινείται τους τελευταίους μήνες η αγορά της Γαλλίας, με τους συνεχείς κλυδωνισμούς μετά τις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού να μην έχουν τέλος, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως η νέα κυβέρνηση υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ -που σχηματίστηκε μετά από μήνες προσπαθειών του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν- δεν θα καταφέρει να μακροημερεύσει, εντείνοντας το πολιτικό αδιέξοδο στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών εκτόξευσαν τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση του 2008, ενώ την ίδια στιγμή σφοδρό πλήγμα δέχονται και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να είναι ο μοναδικός μεταξύ των κορυφαίων στην ζώνη του ευρώ που σημειώνει απώλειες μέσα στο 2024.

Παράλληλα, το spread μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις εκλογές του Ιουλίου (80 μονάδες βάσης), περίοδο κατά την οποία η αβεβαιότητα για το μέλλον βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Μάλιστα, η Citigroup αναμένει ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση του spread ως και τις 100 μονάδες βάσης, ενώ την ίδια στιγμή οι γαλλικές μετοχές υποχωρούν άνω του 6% από την ημέρα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν στις 9 Ιουνίου.

Λύση στο πρόβλημα της κυβερνησιμότητας φάνηκε να δίνει η εντολή του Μακρόν στον Μισέλ Μπαρνιέ να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που ωθεί τους αναλυτές σε δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετικά με τους επόμενους μήνες.

Citigroup, Barclays και Royal London Asset Management προειδοποιούν πως το φάσμα της ακυβερνησίας μόνο στο παρελθόν δεν ανήκει, καθώς το ενδεχόμενο νέου πολιτικού αδιεξόδου φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο σήμερα.

«Οι αγορές περιμένουν να δουν εάν η νέα κυβέρνηση μπορεί να αντέξει», δήλωσε ο Francois Rimeu, στρατηγικός αναλυτής της La Francaise Asset Management στο Παρίσι. «Υπάρχει κίνδυνος να πέσει», είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα «δεύτερο μέρος» στην κρίση.

Όπως τονίζει το Bloomberg, οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Μπαρνιέ έχουν πολύ λίγο χρόνο μπροστά τους ώστε να καταρτίσουν τον νέο προϋπολογισμό για το 2025, ο οποίος θα στοχεύει στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, πριν ζητήσουν την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, στην οποία οι συσχετισμοί δεν φαίνεται να τους ευνοούν.

Οι νέοι υπουργοί έχουν λίγο χρόνο για να συντάξουν έναν προϋπολογισμό με στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος της Γαλλίας πριν αντιμετωπίσουν μια αναμέτρηση με ένα εχθρικό κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Echos, το υπουργείο Οικονομίας αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 6% το 2024, πολύ περισσότερο του 5,1% σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη.

«Πρόκειται για ένα από μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα της ιστορίας της χώρας» παραδέχθηκε ο νέος υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμάν, υπογραμμίζοντας πως «η κατάσταση είναι σοβαρή», δεδομένου του ότι ήδη οι Βρυξέλλες έχουν εκκινήσει την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Γαλλία.

Ανησυχητική, ωστόσο, είναι η εικόνα και από τις εκροές κεφαλαίων, με τα γαλλικά equity funds να καταγράφουν τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων από τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το EPFR, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο μαζικό «ξεφόρτωμα» γαλλικών assets από Ιάπωνες επενδυτές τον Ιούλιο

«Δεν βλέπω μεγάλη όρεξη από τους επενδυτές να επιστρέψουν στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Emmanuel Cau, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της Barclays. «Οι επενδυτές θέλουν να δουν αν μπορεί να εγκριθεί ένας προϋπολογισμός», είπε, προσθέτοντας ότι η αγορά είναι «κουρασμένη» για την προοπτική νέων εκλογών το επόμενο έτος.

«Δεν υπάρχει μέλλον»

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση υπό τον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit και αντιπροέδρου της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ αφορά στην κατάρτιση και στην έγκριση του προϋπολογισμού για το ερχόμενο έτος, με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές ωστόσο να εκφράζουν φόβους πως η παρουσίασή του στην Βουλή θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από ένα ή περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ήδη, η αριστερή συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» -που αναδείχθηκε κορυφαία πολιτική δύναμη μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση- έχει δεσμευτεί να ανατρέψει την κυβέρνηση Μπαρνιέ «με την πρώτη ευκαιρία», ενώ και το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα της Μαρίν Λεπέν θεωρείται απίθανο να στηρίξει όποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία στο δημοσιονομικό σκέλος.

Η ΕΕ έχει ήδη επιπλήξει την προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Γκαμπριέλ Ατάλ για το υπερβολικά μεγάλο έλλειμμα, καθώς το επίπεδο χρέους της Γαλλίας σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που παραδοσιακά θεωρούνται πιο επικίνδυνες για τους επενδυτές ομολόγων.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, με την εφημερίδα Le Monde να σημειώνει πως η νέα κυβέρνηση «απέχει πολύ από την εθνική ενότητα που υποσχέθηκε ο Μακρόν», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός πως οι 9 εκ των 39 υπουργών της νέας κυβέρνησης είχαν ήδη διατελέσει υπουργοί υπό τον Μακρόν ή παλαιότερα.

«Πιστεύω ότι οι αντίθετοι άνεμοι για τη Γαλλία είναι αρκετά ισχυροί», δήλωσε ο Gareth Hill, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Royal London Asset Management, ο οποίος διατηρεί μια υποβαθμισμένη σύσταση για τις προοπτικές του γαλλικού χρέους πριν από τις εκλογές. «Ο Μπαρνιέ είναι τώρα στη θέση του, οπότε τουλάχιστον υπάρχει ένας πρωθυπουργός που θα κάνει πράγματα όπως η υποβολή προϋπολογισμών, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι ωστόσο ότι τα πράγματα εξακολουθούν να «βρίσκονται σε πολύ εύθραυστο σημείο σε αυτό το στάδιο».

Και στο βάθος... οι οίκοι αξιολόγησης

Ανησυχητικά είναι και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που έρχονται από το Παρίσι. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, καθώς η λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων τερματίζει και την όποια ώθηση έλαβε η εγχώρια οικονομία, ενώ η αγορά αναμένει και τα «νέα» από τους οίκους αξιολόγησης, που θα δώσουν επίσης την ετυμηγορία τους για τα οικονομικά της χώρας.

Η Fitch Ratings θα επανεξετάσει το γαλλικό αξιόχρεο στις 11 Οκτωβρίου, ακολουθούμενη από τη Moody's στις 25 Οκτωβρίου, με τον αμερικανικό οίκο να έχει προειδοποιήσει ότι οι προοπτικές ενδέχεται να μειωθούν σε αρνητικές από σταθερές εάν επιδεινωθούν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για το χρέος. Η S&P Global Ratings έχει ήδη υποβαθμίσει το γαλλικό αξιόχρεο μέσα στο 2024 από AA σε AA−, παραπέμποντας ως αιτίες υποβάθμισης τα υψηλότερα των αναμενόμενων δημόσια ελλείμματα και τον πολιτικό κατακερματισμό.

Οι κίνδυνοι αξιολόγησης είναι «δυνητικά μεγαλύτεροι αυτή τη φορά», δήλωσε ο Aman Bansal, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Citigroup. Ο διορισμός πρωθυπουργού και νέου υπουργικού συμβουλίου «δεν μειώνει πραγματικά τους κινδύνους για τη μακροζωία της κυβέρνησης, την παράλυση της πολιτικής, την απαιτούμενη δημοσιονομική εξυγίανση ή την πιστοληπτική ικανότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας - «Βαρίδι» ο γαλλογερμανικός άξονας

Η Γαλλία έχει «ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα της ιστορίας της»

UBS: Βλέπει νέο re - rating για τις ελληνικές τράπεζες και υψηλότερες χρηματικές διανομές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider