Κομισιόν: «Ναι» σε επιπλέον δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα από Κίνα - Απείχε η Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: «Ναι» σε επιπλέον δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα από Κίνα - Απείχε η Ελλάδα
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξασφάλισε την απαραίτητη υποστήριξη από τα κράτη μέλη, όπως ανέφερε η Κομισιόν σε μια ανακοίνωση.

Υπέρ της επιβολής επιπλέον δασμών σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα ψήφισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δασμοί που μπορεί να επιβληθούν ανέρχονται σε μέχρι 35%.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, θα συνεχίσει παράλληλα τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα προκειμένου «να διερευνήσει μια εναλλακτική λύση που θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιβλαβείς [κινεζικές] επιδοτήσεις που κατέδειξε η έρευνα της Κομισιόν, να μπορεί να παρακολουθηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή».

Πέντε κράτη μέλη μεταξύ των οποίων η Γερμανία ψήφισαν κατά, 12 απείχαν και 10 τάχθηκαν υπέρ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία.

Η Γερμανία καλεί την ΕΕ να αποφύγει έναν «εμπορικό πόλεμο»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφύγει το ξέσπασμα ενός «εμπορικού πολέμου» με το Πεκίνο. Η Επιτροπή «δεν πρέπει να κηρύξει εμπορικό πόλεμο» παρά την ψηφοφορία αυτή, δήλωσε ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και ζήτησε να βρεθεί «μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση» με το Πεκίνο.

Απογοήτευση από Volkswagen, BMW και Geely Holding

Ο μεγαλύτερος όμιλος της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο όμιλος Volkswagen, έκανε λόγο για μια «κακή προσέγγιση» για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κινεζική κυβέρνηση να συνεχίσουν με εποικοδομητικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις για μια πολιτική λύση», ανέφερε η Volkswagen σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW Όλιβερ Τσίπσε χαρακτήρισε την ψηφοφορία για τους επιπλέον δασμούς, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών της ΕΕ, «μοιραίο σινιάλο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία της αυτοκίνησης». Πρόσθεσε πως χρειάζεται μια ταχεία διευθέτηση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο ώστε να αποφευχθεί μια εμπορική σύγκρουση.

Η Geely Holding, η οποία έχει μερίδια στις αυτοκινητοβιομηχανίες Polestar και Volvo Cars, εξέφρασε απογοήτευση για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα λέγοντας ότι θα μπορούσε να εμποδίσει τις οικονομικές και τις εμπορικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιοχάνες Νεφτ (Skoda): Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν κάνει αρκετά για την ηλεκτροκίνηση

Goldman Sachs: «Άλμα» ως και 20 δολάρια για το πετρέλαιο αν χτυπηθεί η ιρανική παραγωγή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider