Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για τον οικονομικό σχεδιασμό της ερχόμενης χρονιάς. Τη Δευτέρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή όπως ορίζει το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028.
Έτσι θα ξεκινήσουν παράλληλα δύο βασικές διαπραγματεύσεις. Η μια στη Βουλή για το προσχέδιο, ώστε να ακολουθήσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2025, και η άλλη στην ΕΕ ώστε το Μεσοπρόθεσμο το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), πιθανότητα στα τέλη του επόμενου μήνα.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται σε μια περίοδο που από τη μια η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ όπως φαίνεται το 2024 θα κλείσει με σημαντικό υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,4%. Από την άλλη, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν ενταθεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις που μπορεί να ανατρέψουν τις προβλέψεις.
Αν και οι βασικές προβλέψεις και εκτιμήσεις, για φέτος αλλά και μέχρι και το 2028, έχουν αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028, δεν αποκλείεται από σήμερα μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο να έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, με την πολιτική ηγεσία και τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΘΟ να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αλλά να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξα.
Οι προβλέψεις και οι στόχοι του 2025
Έτσι, σύμφωνα και το Μεσοπρόθεσμο για του χρόνου τίθεται στόχος 2,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα και έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ ενώ η συνολική αύξηση των πρωτογενών δαπανών σε σχέση αναμένεται στα 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο περίπου 100 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το όριο που έχει συμφωνηθεί.
Σε αυτές τις δαπάνες περιλαμβάνονται και μέτρα και παροχές που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και έχουν εξειδικευτεί από το υπουργείο Οικονομικών και άλλα υπουργεία, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των ελ. Επαγγελματιών, η οριζόντια αύξηση στις μισθούς του δημοσίου με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις η -συντηρητική αλλά ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις της ΕΕ- εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τοποθετείται στο 2,3%. Ακόμη, αναμένεται μείωση της ανεργίας στο 9,7% και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,2%.