Αντίποινα της Κίνας για τα ηλεκτρικά οχήματα - Επιβάλει δασμούς στο ευρωπαϊκό μπράντι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίποινα της Κίνας για τα ηλεκτρικά οχήματα - Επιβάλει δασμούς στο ευρωπαϊκό μπράντι
Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα μετά το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα μετά το πράσινο φως που έδωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιβολή πρόσθετων δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα, παρά την αντίθεση των Γερμανών που φοβούνται έκρηξη εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

Η πρώτη κίνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αφορά την επιβολή προσωρινών δασμών από 34,8% έως 39,0% στο μπράντι, χτυπώντας μάρκες από τη Hennessy έως τη Remy Martin.

«Από τις 11 Οκτωβρίου 2024, οι εισαγωγείς θα πρέπει, την στιγμή της εισαγωγής μπράντυ που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να καταθέτουν εγγύηση στα τελωνεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Η εγγύηση αυτή θα χρεωθεί αναδρομικά αν η Κίνα αποφασίσει επισήμως να επιβάλει επιπλέον δασμούς για να αντισταθμίσει τον ανταγωνισμό που κρίνεται αθέμιτος από τους ευρωπαίους παραγωγούς μπράντυ. Σύμφωνα με το υπουργείο μία έρευνα έδειξε ότι η εγχώρια παραγωγή μπράντι απειλείται με σημαντική ζημιά από τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο κινέζος υπουργός Εμπορίου απέκλειε τότε το ενδεχόμενο επιβολής «προς το παρόν» προσωρινών δασμών στα αλκοολούχα ποτά. Υπονοώντας ότι θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότερα μέτρα, το κινεζικό υπουργείο αναφέρει ότι και η έρευνά του κατά των επιδοτήσεων για τα προϊόντα χοιρινού κρέατος της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα λάβει «αντικειμενικές και δίκαιες» αποφάσεις.

Το υπουργείο πρόσθεσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων μεγάλου κινητήρα. Οι υψηλότερες εισφορές αναμένεται πως θα πλήξουν περισσότερο τους παραγωγούς της Γερμανίας, με τις γερμανικές εξαγωγές οχημάτων με κινητήρες 2,5 λίτρων ή μεγαλύτερους στην Κίνα να αγγίζουν τα 1,2 δισ. δολάρια πέρυσι.

Ο γενικός διευθυντής του BNIC Ραφαέλ Ντελπές δηλώνει ότι βλέπει στην ανακοίνωση αυτή ένα ακόμη μήνυμα που στέλνει η Κίνα για την προσεχή επιβολή δασμών, αν και η απόφαση δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.

Στόχος η Γαλλία

Η Γαλλία θεωρήθηκε στόχος της έρευνας του Πεκίνου για το κονιάκ λόγω της υποστήριξής της στους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Επίσης, αντιπροσωπεύει το 99% των εισαγωγών μπράντι της Κίνας πέρυσι, με τις αποστολές γαλλικού μπράντι να αγγίζουν τα 1,7 δισ. δολάρια. Η Κίνα αντιπροσωπεύει μόνη της το 25% των εξαγωγών κονιάκ, σε έναν κλάδο που πλήττεται ήδη από την πτώση των πωλήσεων (κατά 22% το 2023).

Τον Μάιο, κατά την επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ευχαριστήσει τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για το ότι δεν επιβλήθηκαν «προσωρινοί» δασμοί στο γαλλικό κονιάκ. Του είχε προσφέρει τότε και μερικά μπουκάλια εκλεκτού γαλλικού κονιάκ.

Η Hennessy και η Remy Martin ήταν μεταξύ των brands που πλήττονται περισσότερο, με τους εισαγωγείς να πρέπει να πληρώσουν εγγύηση ύψους 39,0% και 38,1%, αντίστοιχα. Την Παρασκευή, οι εξαγωγείς του κονιάκ δήλωσαν πως θεωρούν ότι «θυσιάζονται» μετά το πράσινο φως της ΕΕ στην επιβολή δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Υποβαθμίστηκαν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2024 - Ανάπτυξη μόλις 0,8%

Η Κομισιόν εγκαινιάζει συμφωνία επαναγοράς για ενίσχυση των ομολόγων της

Ασιατικά Χρηματιστήρια: Ξεθυμαίνει το ράλι στην Κίνα - Στο επίκεντρο τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider