Πρακτικά ΕΚΤ: Επιφυλακτική στάση στην περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά ΕΚΤ: Επιφυλακτική στάση στην περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής
Κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ φάνηκε να διατηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση, δίνοντας έμφαση στους παράγοντες που εξακολουθούν να εμποδίζουν την σταθεροποίηση του πληθωρισμού προς τον στόχο της τράπεζας για το 2%.

Ικανοποιημένοι φάνηκαν με την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τάχθηκαν υπέρ σταδιακής μείωσης των επιτοκίων δεδομένων των πιέσεων που εξακολουθούν να ασκούνται στις τιμές, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής τους που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ φάνηκε να διατηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση, δίνοντας έμφαση στους παράγοντες που εξακολουθούν να εμποδίζουν την σταθεροποίηση του πληθωρισμού προς τον στόχο της τράπεζας για το 2%.

«Τα μέλη συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι μια σταδιακή προσέγγιση στην χαλάρωση της πολιτικής είναι πιο κατάλληλη, εάν τα μελλοντικά δεδομένα είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις», καταγράφεται στα πρακτικά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Η βασική πορεία προς το 2% εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βραδύτερη αύξηση μισθών, καθώς και από την επιτάχυνση της παραγωγικότητας σε επίπεδα δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια».

Ακόμη, τονίζεται ότι «ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε πρόσφατα ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και ο κίνδυνος υποεκπλήρωσης του στόχου καθίσταται υπαρκτός».

Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι, στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου θα ήταν μάλλον πρόωρο η ΕΚΤ να έχει σαφή εκτίμηση για την έκβαση του πληθωρισμού, παρά την θετική εξέλιξη του Σεπτεμβρίου. Έτσι, η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αναδεικνύεται ως καλύτερη επιλογή για την επόμενη μείωση των επιτοκίων, καθώς τότε η ΕΚΤ θα έχει στη διάθεση της τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στους Financial Times επισήμανε ότι «οι δείκτες εμπιστοσύνης παραμένουν πολύ υποτονικοί και ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι μακροοικονομικές προβολές του Σεπτεμβρίου» και προσέθεσε: «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανώς θα επιτύχουμε το στόχο του 2% το α΄ τρίμηνο του 2025».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό εκφράζοντας την άποψή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου καθώς η οικονομική ανάπτυξη είναι αδύναμη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας στους FT: Αναμένει δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024 από την ΕΚΤ

ΕΚΤ: Γκάζι για μειώσεις επιτοκίων, ανάγκη στήριξης της ασθμαίνουσας ΕΕ – Τι θα γίνει το 2025

Επιφυλακτικός ο Κάζιμιρ απέναντι σε μία νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider