Δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για τις δύο συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που απομένουν φέτος αλλά και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2025 θεωρεί σκόπιμες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με δηλώσεις που παραχώρησε στους FT.
Η πορεία του πληθωρισμού καθιστά πιθανή την επίτευξη του στόχου 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2025, συνηγορώντας υπέρ της μείωσης των «πολύ περιοριστικών» επιτοκίων ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, ανέφερε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.
Ο κ. Στουρνάρας στηρίζει δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων εντός του 2024, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, η πρώτη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία και η δεύτερη στην τελευταία συνεδρίαση του έτους το Δεκέμβριο, δεδομένου ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν
«Ακόμη και αν πραγματοποιήσουμε μία μόνο μείωση κατά 25 μονάδες τώρα και άλλη μία τον Δεκέμβριο, τα επιτόκια θα επανέλθουν μόλις στο 3% που παραμένει ένα άκρως περιοριστικό έδαφος», τόνισε.
Ο κ. Στουρνάρας που αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα μέλη του 26μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επισήμανε ότι «οι δείκτες εμπιστοσύνης παραμένουν πολύ υποτονικοί και ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι μακροοικονομικές προβολές του Σεπτεμβρίου» και προσέθεσε: «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανώς θα επιτύχουμε το στόχο του 2% το α΄ τρίμηνο του 2025».
«Εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει την καθοδική πορεία προς τον στόχο του 2%, γιατί να μην μειώνουμε τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, υπάρχουν λίγα μέλη του μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου που έχουν ριζικά αντίθετες απόψεις για τη βραχυπρόθεσμη οικονομική πολιτική της ΕΚΤ.
«Όλοι κοιτάμε τα ίδια δεδομένα και αυτά δείχνουν ότι οδεύουμε προς την επίτευξη του στόχου του 2% στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα», είπε.
«Πρέπει να δράσουμε σταδιακά, γιατί αν δεν δράσουμε, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε πλήγμα στην οικονομία και να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο». Αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο «παλαιό πρόβλημα» του πολύ χαμηλού πληθωρισμού και κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο.»
Ενώ η ΕΚΤ θα χρειαστεί ενδεχομένως να επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις.
Πρόσθεσε ότι «Θα πρέπει να ενεργούμε σταδιακά. Τα οικονομικά είναι «κοινωνική επιστήμη» και όχι «κβαντομηχανική», και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις υπό συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας. «Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο», κατέληξε.