Κατέβασε ταχύτητα το κινεζικό εμπόριο τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατέβασε ταχύτητα το κινεζικό εμπόριο τον Σεπτέμβριο
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν κατά 0,3%.

Χαμηλές στροφές κατέγραψε το εμπόριο της Κίνας τον Σεπτέμβριο, καθώς ο ρυθμός των εξαγωγών διολίσθησε σε χαμηλό 5 μηνών και υστέρησε σημαντικά έναντι των προβλέψεων των επενδυτών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν κατά 0,3%.

Αμφότερες οι επιδόσεις κινήθηκαν κάτω από τον πήχη που έθεσαν οι traders, που προέβλεπαν άνοδο εξαγωγών κατά 6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι +8,7% τον Αύγουστο και ενίσχυση των εισαγωγών στο +0,9% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, από +0,5% τον Αύγουστο.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές της από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,7%. Οι εξαγωγές της Κίνας στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,3%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4%. Αντίθετα, οι εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 16,6%, αλλά οι εισαγωγές της μειώθηκαν κατά 8,4%.

Η εξέλιξη από το μέτωπο των εξαγωγών υποδηλώνει ότι η υποχωρεί η ζήτηση για τα προϊόντα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αλλά και ότι οι Κινέζοι παραγωγοί δεν δείχνουν πλέον βιασύνη να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες τους πριν την επιβολή των δασμών που έχουν προαναγγείλει διάφοροι εταίροι της χώρας, σύμφωνα με το CNBC.

Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας ανήλθε σε 32,3 τρισ. γουάν κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, παρουσιάζοντας αύξηση 5,3% σε σύγκριση με το εννιάμηνο του 2023. Όπως υπογραμμίζεται στο επίμαχο δημοσίευμα, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 18,6 τρισ. γουάν ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1% ετησίως στα 13,7 τρισ. γουάν τα τρία πρώτα τρίμηνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εξαγωγές αποτέλεσαν μια φωτεινή εξαίρεση στην οικονομία της Κίνας, η οποία κατά τα άλλα έχει επιβαρυνθεί από τις ανίσχυρες καταναλωτικές δαπάνες και την ύφεση στον κλάδο του real estate. Η Κίνα θα διαθέσει σχεδόν 300 δισ. ευρώ σε ομόλογα στη διάρκεια των τριών προσεχών μηνών, ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών.

«Τους τρεις προσεχείς μήνες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνολικά 2.300 δισεκατομμύρια γουάν ειδικών ομολόγων», σημείωσε ο Λαν Φόαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο. Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν «να βοηθηθούν οι μεγάλες κρατικές εμπορικές τράπεζες να ανανεώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους στους κινδύνους και τις δυνατότητές τους δανεισμού, και να εξυπηρετήσουν καλύτερα την ανάπτυξη της οικονομίας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» από Πεκίνο: Ασυμβίβαστος με τη διατήρηση της ειρήνης ο αυτονομισμός της Ταϊβάν

Ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της Κίνας η Goldman Sachs

Κίνα: Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider