Ζαββός: Δάνεια 1 δισ. ευρώ στην Κρήτη από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ζαββός: Δάνεια 1 δισ. ευρώ στην Κρήτη από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Δάνεια που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ έχει χορηγήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στην Κρήτη. 

Δάνεια που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ έχει χορηγήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στην Κρήτη.

Αναδεικνύοντας τη συμβολή της ΕΑΤ στην οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης, κατά την ημερίδα που πραγματοποίησε η Eurobank στα Χανιά, στο πλαίσιο περιοδείας της Διοίκησης στην Κρήτη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, μίλησε για τις «Προκλήσεις της Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις της Κρήτης: Τοπικές Ιδιαιτερότητες, Εθνικές Πολιτικές» και παρουσίασε στοιχεία και προτεραιότητες που αναδεικνύουν την ουσιαστική συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην οικονομία της Κρήτης και συνολικά στη χώρα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζαββός, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει στηρίξει αποφασιστικά την οικονομία της Κρήτης, χορηγώντας δάνεια ύψους 934,28 εκατ. ευρώ σε ολόκληρη την περιφέρεια, με συνολικά 4.353 δάνεια να έχουν εγκριθεί. Ειδικότερα για τα Χανιά, εγκρίθηκαν περισσότερα από 1.000 δάνεια, συνολικού ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια κατανέμονται ως εξής:

  • Χονδρικό και λιανικό εμπόριο: πάνω από 64 εκατ. ευρώ
  • Καταλύματα και υπηρεσίες εστίασης: άνω των 74 εκατ. ευρώ
  • Μεταποίηση: περίπου 13 εκατ. ευρώ
  • Κατασκευές: 13,5 εκατ. ευρώ

Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι είναι καιρός να διαψευστούν οι μύθοι που υποστηρίζουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εγκρίνει 48,5 χιλιάδες νέα δάνεια, με συνολική αξία 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9,4 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί. Το 75% των δανείων αυτών κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό, ενώ το 81% των δανείων αφορούσε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΤ αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να μοχλεύσει ιδιωτικούς πόρους. Μέχρι στιγμής, με δημόσιους πόρους ύψους 5,07 δισ. ευρώ (εθνικούς και ενωσιακούς), η Τράπεζα έχει επιτύχει συνολική μόχλευση 14 δισ. ευρώ προς όφελος των επιχειρήσεων.

Προγράμματα Χρηματοδότησης

Ο κ. Ζαββός ανέδειξε τις νέες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας:

  • Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια ύψους 415 εκατ. ευρώ.
  • Ταμείο Ψηφιακής Αναβάθμισης ύψους 175 εκατ. ευρώ.
  • Ταμείο Εγγυοδοσίας και Καινοτομίας ύψους 140 εκατ. ευρώ.
  • Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ύψους 107 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο έχει επιδείξει σημαντικές επιδόσεις, εκταμιεύοντας δάνεια ύψους 460 εκατ. ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το 40% των επιχειρήσεων που έλαβαν χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τα εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι αυτήν την περίοδο η ΕΑΤ διαθέτει ενεργά ταμεία συνολικού προϋπολογισμού 3,9 δισ. ευρώ.

Υπογράμμισε επίσης τη στρατηγική στήριξη της ΕΑΤ μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παράλληλα στηρίζουν την αναπτυξιακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Η προσπάθεια αυτή συντελείται γύρω από τρεις βασικούς άξονες:

1. Στήριξη της Πράσινης Μετάβασης

Η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε ειδικά στο Ταμείο Συγχρηματοδοτούμενων Πράσινων Δανείων, ύψους 415 εκατ. ευρώ, το οποίο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαχειρίζεται για τη χρηματοδότηση έργων που προωθούν την πράσινη ανάπτυξη.

2. Δημιουργία Πλαισίου Καινοτομίας

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στηρίζει την καινοτομία, που αποτελεί βασικό πυλώνα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Μέσω του Ταμείου Καινοτομίας έχουν χορηγηθεί 140 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Τράπεζα διαθέτει πόρους ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νεοσύστατων επιχειρήσεων, μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός νέου Ταμείου Ευρεσιτεχνιών (Patent Fund), που θα παρέχει στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας.

3. Συμπεριληπτικότητα και Κοινωνική Τραπεζική: Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Η Τράπεζα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα σε χρηματοδοτήσεις για όσους δεν έχουν πρόσβαση στην παραδοσιακή τραπεζική, με έμφαση σε μικρές επιχειρήσεις και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Το Ταμείο Μικροχρηματοδοτήσεων, που θα ενεργοποιηθεί πλήρως από το 2025, θα διαθέσει πόρους περίπου 80 εκατ. ευρώ και θα επικεντρωθεί στη στήριξη μικρών επιχειρήσεων και γυναικείων εταιρικών σχημάτων, με χρηματοδοτήσεις που θα φτάνουν τις 25.000 ευρώ και μηδενικό επιτόκιο για τα κεφάλαια του Ταμείου. Οι μικροχρηματοδοτήσεις θα στηρίζονται και με mentoring που θα χρηματοδοτεί η ΕΑΤ.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής τραπεζικής, ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο έχει στόχο την παροχή προσιτής στέγης. Από το 2025, με πόρους άνω των 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα στηριχθούν νέοι δικαιούχοι, κυρίως νέα ζευγάρια, προκειμένου να αποκτήσουν προσιτή στέγη.

Στήριξη Στρατηγικών Τομέων της Οικονομίας

Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε επίσης τη σημασία των χρηματοδοτήσεων σε στρατηγικούς τομείς, όπως η αγροτική επιχειρηματικότητα, με χορηγήσεις ύψους 107 εκατ. ευρώ, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ, το οποίο επικεντρώνεται στη στήριξη μηχανικών, με χαρτοφυλάκιο ύψους 67,4 εκατ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τόνισε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στοχεύει στην υλοποίηση μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης. «Με τη σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως πρωτοπόρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο κ. Ζαββός, επισημαίνοντας τη σημασία της παρούσας συγκυρίας, όπου υπάρχει πολιτική σταθερότητα και διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές πηγές. Η αποτελεσματική τοποθέτηση αυτών των πόρων στις σωστές επενδύσεις θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι δύο μεγάλων τάσεων: τη μετάβαση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επηρεάζει ριζικά όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. «Μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της κυβέρνησης, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή σκηνή και να εξασφαλίσει ευημερία για το σύνολο του λαού της», τόνισε ο κ. Ζαββός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Αμετάβλητη η ζήτηση για δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο γ' τρίμηνο

Eurobank: Ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Κρήτης - Εκταμιεύσεις 800 εκατ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider