Στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας προσβλέπει η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι για τη χρηματοδότηση μέρους του προϋπολογισμού της χώρας, ύψους 30 δισ. ευρώ για το 2025, τον οποίο ενέκρινε σήμερα η ιταλική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Οι περικοπές στα διάφορα υπουργεία αναμένεται να αγγίξουν το 5% του προϋπολογισμού τους, ενώ στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρίες, το ιταλικό δημόσιο φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει εισφορά ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
«Όπως υποσχεθήκαμε, δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι για τους πολίτες», είπε η Μελόνι σε ανάρτησή της στο X την Τρίτη. «3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες θα διατεθούν στην υγειονομική περίθαλψη και στους πιο ευάλωτους» τόνισε, αν και δεν διευκρίνισε πώς θα συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα ή σε ποιο χρονικό διάστημα.
Oggi, in Consiglio dei Ministri, abbiamo varato la legge di bilancio, un intervento che mette al centro i cittadini, le famiglie e il rilancio della nostra Nazione.
Come avevamo promesso, non ci saranno nuove tasse per i cittadini. Inoltre, rendiamo strutturale il taglio delle… pic.twitter.com/scgmgnzBw9
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) October 15, 2024
Το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα βοηθήσει στην κάλυψη των δαπανών, αλλά επίσης δεν παρείχε λεπτομέρειες για το πως θα συμβεί αυτό, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Δεν επιβάλλουμε νέους φόρους»
«Δεν επιβάλλουμε νέους φόρους και θα στηρίξουμε, με σειρά φοροαπαλλαγών, τις πολύτεκνες οικογένειες», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο θα πρέπει τώρα να λάβει το «πράσινο φως» του κοινοβουλίου της Ρώμης.
«Θα πρέπει να κάνουν σημαντική θυσία οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες. 'Αλλοι μιλούν για υπερκέρδη, άλλοι για έκτακτη εισφορά, εγώ προτιμώ την λέξη θυσία», είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, ο Τζορτζέτι επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να περικοπούν κατά 5% οι προϋπολογισμοί όλων των υπουργείων, με μόνη εξαίρεση το υπουργείο Υγείας. Η μείωση αυτή θα ισχύσει και για ιδρύματα ή εταιρίες που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις.
«Αποφασίσαμε ότι τα διευθυντικά στελέχη αυτών των εταιριών και οργανισμών δεν θα μπορούν στο εξής να λαμβάνουν μισθό υψηλότερο από εκείνο των υπουργών και της πρωθυπουργού της χώρας μας. Διαφορετικά, θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν χρήση των ενισχύσεων του δημοσίου», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.
Ο προϋπολογισμός συμφωνήθηκε από τους υπουργούς σε συνεδρίαση αργά την Τρίτη, ακριβώς την ώρα που έπρεπε να τηρηθεί η προθεσμία για την υποβολή του σχεδίου για τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το αποτέλεσμα, σε ένα πακέτο με ακαθάριστη αξία 30 δισ. ευρώ (33 δισ. δολάρια) για το 2025, τερματίζει εβδομάδες αγωνίας της κυβέρνησης για το πώς θα συμβιβάσει την υπόσχεση να επιταχύνει τη μείωση του ελλείμματος της Ιταλίας με την πολιτική αναγκαιότητα της εκπλήρωσης των προεκλογικών δεσμεύσεων, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και τις μικρές επιχειρήσεις, όπως και την ενίσχυση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη.
Ο επικεφαλής της Λίγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, κήρυξε το «χτύπημα» σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες ως «νίκη» από την πλευρά του, σύμφωνα με ανάρτηση στο X.
Το πρώτο εξάμηνο, τα κέρδη του μεγαλύτερου δανειστή της Ιταλίας, της Intesa Sanpaolo SpA, αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην UniCredit SpA, τον επόμενο μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, σημείωσε άνοδο περίπου 20%.
Ωστόσο, οι προηγούμενες προσπάθειες φορολογίας των τραπεζών δεν απέδωσαν. Πέρυσι, μια απροσδόκητη πρόταση για να γίνει αυτό απέτυχε μετά από ένα μεγάλο selloff στις ιταλικές μετοχές. Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό το λάθος και η Ιταλική Ένωση Τραπεζών έχει συνεργαστεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες για μια λύση που θα περιορίσει τυχόν επιπτώσεις.
Η ανάγκη βελτίωσης των οικονομικών της Ιταλίας έγινε πιο επείγουσα από τότε που τέθηκε σε ειδικό καθεστώς παρακολούθησης από αξιωματούχους των Βρυξελλών για την ύπαρξη ελλειμμάτων που υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο του 3% της παραγωγής της ΕΕ.
Σε μια προσπάθεια να ανοικοδομήσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία, ο Τζορτζέτι επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμα για αυτό, δεσμευόμενος να φέρει τις ελλείψεις κάτω από αυτό το ανώτατο όριο μέχρι το 2026 και να αρχίσει να μειώνει το τεράστιο χρέος ένα χρόνο αργότερα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Τράπεζα της Ιταλίας προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την αύξηση του φετινού ΑΕΠ, αφού δεν αναμένεται να είναι της τάξης του 1% αλλά του 0,8%».
Μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με τον συναγερμό των επενδυτών γύρω από τη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες, η Ιταλία κατάφερε να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το spread μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και των ομολόγων της Γερμανίας - βασικό μέτρο κινδύνου στην περιοχή - άγγιξε τις 124 μονάδες βάσης την Τρίτη, το χαμηλότερο από τον Μάρτιο.