Λαγκάρντ προς Ευρώπη: Αλλάζει η παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Χρησιμοποιήστε τις προκλήσεις ως ευκαιρία για αλλαγή

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαγκάρντ προς Ευρώπη: Αλλάζει η παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Χρησιμοποιήστε τις προκλήσεις ως ευκαιρία για αλλαγή
Ως ανοιχτή οικονομία, η ήπειρος είναι περισσότερο εκτεθειμένη από άλλες στις δυσμενείς επιπτώσεις της αλλαγής, είπε η Λαγκάρντ.

Η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτουν η ολοένα και πιο κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις ως ευκαιρία για να ενισχύσει τα θεμέλια της εγχώριας αγοράς της, προέτρεψε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ως ανοιχτή οικονομία, η ήπειρος είναι περισσότερο εκτεθειμένη από άλλες στις δυσμενείς επιπτώσεις της αλλαγής, εξήγησε η Λαγκάρντ στο πλαίσιο ομιλίας της στη Λιουμπλιάνα την Τετάρτη. Αλλά με τη σωστή απάντηση, η Ευρώπη έχει επίσης πολλά να κερδίσει, τόνισε.

«Μια λιγότερο ευνοϊκή παγκόσμια οικονομία μπορεί να μας ωθήσει να ολοκληρώσουμε την εγχώρια αγορά μας», σημείωσε η Λαγκάρντ. «Ο έντονος ξένος ανταγωνισμός μπορεί να μας ενθαρρύνει να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες. Η πιο ασταθής γεωπολιτική μπορεί να μας οδηγήσει να γίνουμε ενεργειακά πιο ασφαλείς και πιο αυτάρκεις στις αλυσίδες εφοδιασμού μας».

Οι δηλώσεις έρχονται την παραμονή της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που πιθανότατα θα φέρει μείωση των επιτοκίων για τρίτη φορά φέτος. Η οικονομία της ευρωζώνης παραπαίει και ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα στο μπλοκ των 20 εθνών είναι υψηλή - εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι εχθρική, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μετατραπεί σε πλήρη πόλεμο και οι Κινέζοι κατασκευαστές θα «εισβάλουν» στην ευρωπαϊκή αγορά πιο επιθετικά από ποτέ.

«Η παγκόσμια τάξη που γνωρίζαμε ξεθωριάζει και η μετάβαση σε νέες πραγματικότητες - κατακερματισμένο εμπόριο, ανταγωνισμός και σύγκρουση- αποτελεί πρόκληση, είπε η Λαγκάρντ. «Αλλά αν το προσεγγίσουμε με το σωστό πνεύμα, πιστεύω ότι μπορεί να είναι μια ευκαιρία για ανανέωση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider