Μπορεί η ΕΚΤ να γίνει πιο «επιθετική» στις μειώσεις επιτοκίων; - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπορεί η ΕΚΤ να γίνει πιο «επιθετική» στις μειώσεις επιτοκίων; - Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Ερώτημα, το κατά πόσο μπορεί να βγει εκτός του «safe zone» των 25 μονάδων βάσης και να προχωρήσει σε μια πιο επιθετική μείωση 50 μονάδων βάσης. Τι αναμένουν οι αναλυτές κορυφαίων επενδυτικών οίκων.

Στην τρίτη κατά σειρά μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (όπως αναμένονταν) προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης στη βάση των ασθενέστερων νέων οικονομικών στοιχείων και της αυξημένης εμπιστοσύνης για μια περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, το βλέμμα των αγορών και των αναλυτών στρέφεται στην επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ με αφετηρία τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ερώτημα, το κατά πόσο μπορεί να βγει εκτός του «safe zone» των 25 μονάδων βάσης και να προχωρήσει σε μια πιο επιθετική μείωση 50 μονάδων βάσης.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν πως η επικοινωνιακή γραμμή της Κ. Λαγκάρντ ήταν αρκετά επιφυλακτική, με την ίδια να στέκεται «περισσότερο στα downside risks παρά στα upside» στις προβλέψεις του προσωπικού που παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο για τον πληθωρισμό.

«Η γραμμή της ΕΚΤ υποστηρίζει την άποψή μας ότι μια περαιτέρω μείωση επιτοκίων το Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανή. Δεδομένων των ασθενέστερων δεδομένων, θεωρούμε ότι μια περαιτέρω νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης είναι η ελάχιστη κίνηση πριν το τέλος του έτους και επομένως η τιμολόγηση των αγορών για μια μεγαλύτερη μείωση φαίνεται αναγκαία. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα δεδομένα θα πρέπει να εκπλήξουν ουσιαστικά και επί τα χείρω το Διοικητικό Συμβούλιο για να στραφούν προς μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, ειδικά στη οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας».

Η Goldman διατηρεί σταθερή την εκτίμησή της για συνεχείς διαδοχικές μειώσεις κατά 25 μονάδες ώστε να φτάσουν τα επιτόκια στο 2% τον Ιούνιο, με καθοδικούς κινδύνους ωστόσο για το που θα ολοκληρωθούν οι μειώσεις. Επεκτείνει μάλιστα την ανάλυση του σεναρίου ώστε να συμπεριλάβει ένα σενάριο «εκτεταμένων μειώσεων», όπου το Διοικητικό Συμβούλιο επιφέρει δύο επιπλέον μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Αναλυτές της Commerzbank, σχολιάζουν πως οι ασθενέστεροι κορυφαίοι οικονομικοί δείκτες, η μείωση του πληθωρισμού που σχετίζεται με την ενέργεια και η κυριαρχία των «περιστεριών» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καθιστούν αρκετά βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ακόμη και αν ο υψηλότερος ρυθμός μείωσης των επιτοκίων είναι αρκετά ριψοκίνδυνος ενόψει της απότομης αύξησης των μισθών.

Η Pimco αναφέρει πως δεδομένου του ακόμη υψηλού πληθωρισμού, που αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή προς το παρόν. Η ροή δεδομένων τους επόμενους μήνες θα καθορίσει την ταχύτητα με την οποία η ΕΚΤ συνεχίζει να καθιστά την πολιτική λιγότερο περιοριστική. «Αναμένουμε ένα μεγάλο ντιμπέιτ εντός του Διοικητικού Συμβουλίου γύρω από την κατάλληλη διαμόρφωση ουδέτερου επιτοκίου πολιτικής το επόμενο έτος, όταν τα επιτόκια υποχωρήσουν χαμηλότερα του 3%. Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει ξανά τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και η τιμολόγηση ενός επιτοκίου περίπου στο 1,85% για το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους δείχνει λογική».

Αναλυτές της Barclays, υπολογίζουν προς το παρόν μια πιθανότητα 20-25% για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. «Αυτό θα γινόταν το βασικο μας σενάριο εάν η Ευρωζώνη εισέρχονταν σε ύφεση και η ανεργία αυξηθεί, ή εάν η οικονομία μείνει στάσιμη αλλά ο πληθωρισμός αποκλιμακωθεί και παραμείνει σταθερά προς το στόχο μέχρι το πρώτο τρίμηνο, με αυξανόμενους κινδύνους υποχώρησης έναντι του στόχου. Αυτά τα δύο σενάρια έχουν διαφορετικές επιπτώσεις για τον επακόλουθο ρυθμό χαλάρωσης των επιτοκίων» αναφέρουν οι αναλυτές.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε διαδοχικές μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Ιουνίου, με τα επιτόκια να φτάνουν στο 2%» συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider