Η Scope Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας που προσθέτει ένα ακόμα «χτύπημα» στην οικονομία της.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας σε AA- από AA, φέρνοντάς την στην ίδια βαθμίδα με το Βέλγιο και την Τσεχία, ενώ όρισε σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
«Η διαρκής επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και οι προκλητικές πολιτικές προοπτικές οδηγούν την υποβάθμιση», ανέφερε η Scope την Παρασκευή.
Η Scope αναφέρει ότι αναμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους να μειωθεί μόνο στο 5,2%, καθώς το κατακερματισμένο κοινοβούλιο πιθανότατα θα τροποποιήσει ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 119% του ΑΕΠ το 2029, από 97,4% το 2019.
Η υποβάθμιση έρχεται μια εβδομάδα αφότου η Fitch υποβάθμισε το outlook της Γαλλίας σε «αρνητικό» από «σταθερό», επικαλούμενη επίσης την άνοδο των κινδύνων και των προκλήσεων που προκύπτουν από το δημοσιονομικό προφίλ της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Το επόμενο τεστ για τη Γαλλία έρχεται τη νέα εβδομάδα με την εκτίμηση της Moody's, με την S&P να παίρνει σειρά στις 29 Νοεμβρίου.
Τα οικονομικά της Γαλλίας βρίσκονται υπό έντονο έλεγχο, καθώς τα σχέδια του προέδρου Μακρόν να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχουν επανειλημμένα ξεφύγει από την πορεία τους. Προσθέτοντας περαιτέρω αβεβαιότητα, η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο έχει θολώσει τις προοπτικές για την πολιτική στη Γαλλία, αφήνοντάς τη με μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί από το κοινοβούλιο.
Οι επενδυτές αντέδρασαν πουλώντας γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, ανεβάζοντας το ασφάλιστρο που πληρώνει η χώρα για το 10ετές ομόλογο της έναντι της Γερμανίας σε περισσότερες από 80 μονάδες βάσης, από λιγότερες από 50 νωρίτερα φέτος. Αυτό το ασφάλιστρο έχει υποχωρήσει στις 71 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες, καθώς η προοπτική για ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων βοηθά τις χώρες που είναι φορτωμένες με υψηλό χρέος όπως η Γαλλία και η Ιταλία να έχουν καλύτερη απόδοση.
Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την κατάσταση, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 την περασμένη εβδομάδα που περιλαμβάνει 60 δισεκατομμύρια ευρώ (65,6 δισεκατομμύρια δολάρια) περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων για να φέρει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ από 6,1% φέτος. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς την επίτευξη του μείωσης του δημόσιου ελλείμματος εντός του ορίου του 3% της ΕΕ έως το 2029 – κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να κάνει έως το 2027.