Δεν προέβη σε αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P - Σταθερή στο «BBB-» με θετικό outlook

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν προέβη σε αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P - Σταθερή στο «BBB-» με θετικό outlook
Δε προέβη σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Standard & Poor's διατηρώντας την στο «BBB-» με θετικό outlook.

Δεν προέβη σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Standard & Poor's, διατηρώντας την στο «BBB-» με θετικό outlook. Μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στη τρέχουσα χρονική φάση από τον οίκο αξιολόγησης, δεν συγκέντρωνε υψηλές πιθανότητες, καθώς έχουν περάσει μόλις έξι μήνες από την αναθεώρηση των προοπτικών σε θετικές.

Παράλληλα, η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανοδική αναθεώρηση του ονομαστικού και πραγματικού εγχώριου ΑΕΠ περσινής χρονιάς από την ΕΛΣΤΑΤ. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό οι αναλυτές να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 να προχωρήσουν σε κάποια θετική κίνηση, συμπληρώνοντας σχεδόν ένα χρόνο δηλαδή από την αναβάθμιση του outlook (12-24 μήνες είναι το εύλογο χρονικό διάστημα που υλοποιούν μια νέα κίνηση οι οίκοι αξιολόγησης, αναλόγως των συνθηκών).

Η αναθεώρηση περιλάμβανε μια σειρά μεθοδολογικών βελτιώσεων και πιο ολοκληρωμένων στοιχείων. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, έναντι 2% προηγουμένως, και η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης στο 8,3%, έναντι 6,6% προηγουμένως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι συνιστώσες του πραγματικού ΑΕΠ αυξήθηκαν το 2023, με «αιχμή του δόρατος» τις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, αύξηση 6,6% σε ετήσια βάση) με την ισχυρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (αύξηση 2% σε ετήσια βάση) να ακολουθεί.

Οι νέες εκτιμήσεις στηρίζουν τη διαρθρωτικά εποικοδομητική θέση της Goldman Sachs για την ελληνική οικονομία. Με δεδομένο το μακροοικονομικό σκηνικό και τις θετικές προοπτικές των οίκων αξιολόγησης, οι αναλυτές συνεχίζουν να θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλή θέση για να κερδίσει μια επιπλέον αναβάθμιση της αξιολόγησης στις προσεχείς αναθεωρήσεις από τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και τη Scope στις 6 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider