ΔΝΤ: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 - Πολλαπλάσια της Ευρωζώνης

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΝΤ: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 - Πολλαπλάσια της Ευρωζώνης
Στο 1,3% ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2029. Ανεργία πάνω από 10%, μικρή συρρίκνωση εξωτερικού ελλείμματος, πιο αργή η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι προβλέψεις του World Economic Outlook.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3% το 2024 και 2% το 2025 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην νέα εξαμηνιαία έκθεσή για την παγκόσμια οικονομία World Economic Outlook που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος, που ήταν στο 2%. Διατήρησε σταθερή την πρόβλεψή του για το 2025 στο 2%, ενώ το 2029 προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ σε 1,3%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών θα κλείσει τη φετινή χρονιά με άνοδο 2,9% από 2,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2025 αναμένει άνοδο 2,1%, επίπεδα που θα διατηρήσει και τα επόμενα χρόνια με ρυθμό 2% το 2029. Το εξωτερικό ισοζύγιο αναμένεται πως θα εξομαλυνθεί μόνο μερικά με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να υπολογίζεται στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος, στο 5,3% το 2025 και στο 3,4% το 2029. Ακόμη προβλέπει βραδύτερη μείωση της ανεργίας στο 10,5% το 2024 και στο 10,1% το 2025.

Η οικονομία της Ευρωζώνης

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται πολλαπλάσια αυτής της Ευρωζώνης, για την οποία το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος ως αποτέλεσμα των καλύτερων εξαγωγικών επιδόσεων, συγκεκριμένα στα αγαθά. Το 2025, η ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 1,2%, βοηθούμενη από την ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση.

Η αύξηση των πραγματικών μισθών στην Ευρωζώνη αναμένεται να τονώσει την κατανάλωση και η σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να στηρίξει τις επενδύσεις. Όμως η αδύναμη πορεία της βιομηχανίας επιβαρύνει την ανάπτυξη για χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Ωστόσο, ενώ η εγχώρια ζήτηση της Ιταλίας αναμένεται να ωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Γερμανία αντιμετωπίζει πίεση από τη δημοσιονομική εξυγίανση και από απότομη πτώση στις τιμές των ακινήτων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2024 αναθεωρήθηκε στο 2,8%, που είναι 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από την πρόβλεψη του περασμένου Ιουλίου, λόγω των ισχυρότερων αποτελεσμάτων στην κατανάλωση και των επενδύσεων. Η ανθεκτικότητα της κατανάλωσης έρχεται σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των ισχυρών αυξήσεων των πραγματικών μισθών (ειδικά μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα). Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,2% το 2025, καθώς η δημοσιονομική πολιτική γίνεται σταδιακά αυστηρότερη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέος: Στο 163,9% του ΑΕΠ το 2023 στην Ελλάδα – Πώς η αναθεώρηση ΑΕΠ «λείανε» την ενσωμάτωση των αναβαλλόμενων τόκων

ΤτΕ: Στοίχημα για την οργανική κερδοφορία των τραπεζών η μείωση των επιτοκίων – Κρίσιμη η πιστωτική επέκταση

Πτώση 8,8% στις μέσες δαπάνες ανά ταξίδι τον Αύγουστο - Μείωση 1,8% των ταξιδιωτικών εισπράξεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider