Θετικό σήμα από Scope για Ελλάδα - H μείωση του χρέους στηρίζει την τροχιά αξιολογήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θετικό σήμα από Scope για Ελλάδα - H μείωση του χρέους στηρίζει την τροχιά αξιολογήσεων
«Η συνεχής μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους υποστηρίζει την ευνοϊκή τροχιά των αξιολογήσεων», όπως αναφέρει σε ανάλυσή τους ο υπεύθυνος της Scope για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας, Dennis Shen.

«Η διαρκής μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους υποστηρίζει την ευνοϊκή τροχιά των αξιολογήσεων», όπως αναφέρει σε ανάλυσή τους ο υπεύθυνος της Scope για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας, Dennis Shen.

Ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθεί στο 150,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029, από το υψηλό του 207% το 2020. Εάν επιτευχθεί αυτό, τότε ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδα θα είναι ο χαμηλότερος από τις αρχές της ελληνικής κρίσης το 2009 και χαμηλότερα από τον δείκτη χρέους της Ιταλίας (με υψηλότερη αξιολόγηση BBB+) έως το 2027.

Οι προβλέψεις του οίκου λαμβάνουν υπόψη μια αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή φέτος ύψους 7,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τα προγράμματα διάσωσης του παρελθόντος που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028.

Οι προβλέψεις για το χρέος αναγνωρίζουν την πρόσφατη δημοσιονομική υπεραπόδοση. «Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει ή έστω και ελαφρώς θα υπερβεί τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024 του 2,1% του ΑΕΠ. Επικαιροποιήσαμε την υπόθεσή μας για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2025-27, στο υπόλοιπο της θητείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει η Scope.

Η ιεράρχηση από την κυβέρνηση για τα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα ακόμη και μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία προκάλεσε έκπληξη και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της Scope για την κυβέρνηση που θα επιτύχει ονομαστικά δημοσιονομικά ελλείμματα 0,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2024-26, αναφέρει ο Shen.

Οι προβλέψεις της Scope για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους προϋποθέτουν ανάπτυξης κατά 2,4% για το τρέχον έτος και 1,9% για το 2025, ελαφρώς αναθεωρημένη προς τα πάνω από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου. Αν υλοποιηθεί, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, θα ξεπεράσει την Ευρωζώνη, η οποία εκτιμάται στο 1% περίπου για φέτος και 1,5% το 2025. Η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας που υπερβαίνει την τάση τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό, την εύρωστη ιδιωτική κατανάλωση (αξιοποιώντας τις εναπομείνασες αποταμιεύσεις από την πανδημική κρίση) και τις καλύτερες επενδύσεις λόγω της ενισχυμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η μέση εκτίμηση της Scope για την ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 1,4% από το 2026 έως το 2029 υποθέοτντας ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική κρίση έως το 2029 και ότι δεν θα υπάρξει ύφεση σε αυτόν τον ορίζοντα.

Αν και οι επενδύσεις σήμερα είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, παραμένουν χαμηλές στο 14% της παραγωγής έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Αυτό είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης του 21%.

Η ανεργία είχε μειωθεί στο 9,5% του ενεργού εργατικού δυναμικού μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, από το υψηλό του Ιουνίου του 2020 του 20,4%. Αν και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ του 5,9%. «Βλέπουμε την ανεργία να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 10% φέτος και στο 9,6% το 2025», αναφέρει η Scope.

Τι λέει για τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κλάδου είχαν μειωθεί στο 6,9% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους από 49,1% τον Ιούνιο του 2017, αν και ο δείκτης παραμένει υψηλότερος από το 1,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να μειώνονται, καθώς οι τράπεζες παραμένουν προσηλωμένες στην περαιτέρω εξυγίανση. Οι σημαντικές θέσεις των τραπεζών σε εγχώρια κρατικά ομόλογα και οι κρατικές εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» ενισχύουν τη σχέση κράτους - τραπεζών. Αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πιστωτικό πρόβλημα, αν και η διασύνεδση των δύο μερών έχει μειωθεί καθώς το Δημόσιο αποχωρεί από τις συμμετοχές της στις τράπεζες.

Το ΤΧΣ ολοκλήρωσε πρόσφατα την πώληση του 10% της συμμετοχής του στην Εθνική μέσω δημόσιας προσφοράς. Το ΤΧΣ αναμένει να μεταβιβάσει το τελικό 8,4% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο. Επιπλέον, πούλησε το τελικό 8,9781% της συμμετοχής του στην Alpha στην UniCredit τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και πούλησε το 27% της συμμετοχής του στην Πειραιώς τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Η εναπομένουσα συμμετοχή του είναι το 72,5% της μικρότερης Attica Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider