Αιφνίδια ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία της Γερμανίας στο τρίτο τρίμηνο, αποφεύγοντας την ύφεση. Το γερμανικό ΑΕΠ παρουσίασε άνοδο κατά 0,2% το 3ο τρίμηνο σύμφωνα με στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), τη στιγμή που οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν πτώση 0,1%.
Καύσιμο στην ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης αποτέλεσαν οι κρατικές δαπάνες και την κατανάλωση των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να διαψεύδει τους φόβους συρρίκνωσης για δεύτερο συναπτό τρίμηνο, καλύπτοντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης. Η «ατμομηχανή» της Ευρώπης έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στάσιμη από το 2018 και πλήττεται από μια σειρά προκλήσεων στον μεταποιητικό της τομέα, που ήταν ο μοχλός μιας μακράς περιόδου ανάπτυξης με οδηγό τις εξαγωγές.
Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ περιέγραψε τα σημερινά στοιχεία ως «αχτίδα ελπίδας», παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι οι επιδόσεις της οικονομίας «απέχουν ακόμη πολύ από αυτό που χρειαζόμαστε». «Η οικονομία αποδεικνύεται περισσότερο εύρωστη από ό,τι είχε προβλεφθεί και η τεχνική ύφεση που ανέμεναν κάποιοι τελικά δεν υπάρχει», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ νωρίτερα σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, «επενδυτικά κίνητρα, προώθηση της καινοτομίας και μείωση της γραφειοκρατίας - πρέπει να δράσουμε μαζί εδώ και να ενισχύσουμε την Γερμανία ως επιχειρηματικό κέντρο».
Από την πλευρά των οικονομολόγων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και δήλωσε ότι «η γερμανική οικονομία κατάφερε προς το παρόν να σταματήσει την πτώση», ενώ σημείωσε ότι και στους δείκτες που ερευνά το Ifo, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες για τις εξελίξεις από ό,τι το προηγούμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα πάντως τόσο η Bundesbank όσο και το ΔΝΤ αναφέρουν ότι δεν διαφαίνεται πραγματική ανάκαμψη και παραπέμπουν στο γεγονός ότι οι οικονομίες των βιομηχανικών χωρών του κόσμου αναπτύσσονται ταχύτερα από αυτήν της Γερμανίας.
Θετικά νέα κατέφτασαν νωρίτερα και για δύο άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Το ΑΕΠ γ' τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,4% σε βάση τριμήνου στη Γαλλία και κατά 0,8% στην Ισπανία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,3% και 0,6% αντίστοιχα.
Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, απέκτησε δυναμική χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες που κατάφεραν να επισκιάσουν την αδυναμία που βαραίνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Στην Ισπανία, η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι δημόσιες δαπάνες ήταν οι βασικοί καταλύτες της ανάπτυξης.
Η βελτίωση της γαλλικής οικονομίας προσφέρει ανακούφιση στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με διογκωμένα ελλείμματα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με το κόστος δανεισμού να έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο άλλων μεγάλων οικονομιών, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προσπαθεί να εφαρμόσει δύσκολες περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις μέσω ενός κοινοβουλίου στο οποίο δεν διαθέτει την πλειοψηφία.
Γερμανία: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
Στο 2,4% εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός της Γερμανίας, παραμένοντας υψηλότερα από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρόλο που η χώρα απέφυγε ελάχιστα μια τεχνική ύφεση το τρίτο τρίμηνο. Σημειώνεται πως η προκαταρκτική εκτίμηση, που ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, είναι εναρμονισμένη με όλη τη ζώνη του ευρώ.
Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 2,1% τον Οκτώβριο.